С възстановяването на икономиката след световната финансова криза потреблението също

...
С възстановяването на икономиката след световната финансова криза потреблението също
Коментари Харесай

Българите не са харчили толкова много никога досега

С възобновяване на стопанската система след международната финансова рецесия потреблението също върви нагоре и доказателство за това е неговият непрекъснат растеж през последните години.

За последните 12 месеца до март 2017 година закупените артикули и услуги в България доближават 56,5 милиарда лв. или другояче казано това равнище е с 9 милиарда лв. повече по отношение на 2008 година, когато знакът беше достигнал историческо ниво, демонстрира разбор на " Индъстри Уоч " " Потребление и кредитиране в напредък: Рискове и провокации пред стопанската система 2017-2018 ".

" Между 2002 и 2008 година потреблението на българите нараства приблизително с 3.8 милиарда лв. годишно. Само през 2007 година потреблението на семействата пораства с 8 милиарда лв. под въздействие на двуцифрения растеж на заплатите и кредитирането. След рецесията потреблението се покачва по-умерено - приблизително с 1.1 милиарда лв. годишно или над три пъти по-бавно по отношение на предкризисния интервал. В този подтекст, покачването на потреблението, което се следи през последните години, наподобява непретенциозно на фона на потребителската агресия в годините преди 2008 година ", се показва в документа.

Факторите, довели до този забележителен растеж на потреблението, са свързани с икономическия растеж у нас, който през последните две години е към 3,5%.

" Безработицата спада, заетостта пораства, като главните индикатори на пазара на труда приближават стойностите от 2007 година През последните няколко тримесечия се регистрира ускорение на растежа на заплатите, като за интервала от началото на 2015 година до март 2017 година България регистрира втори най-голям ритъм на повишаване на разноските за труд в Европейски Съюз (18.7%). Тази наклонност отразява към този момент забележимите дефицити в разширяващите се бизнес браншове. Общият наличен приход на семействата нараства и това се отразява във все по-осезаем растеж на потреблението през последната година. ", разясняват от " Индъстри Уоч ".

Експертите правят оценка, че растежът нагоре на стопанската система през 2017 година е подтикван от ускоряването на кредитирането. Принос за това имат исторически ниските равнища на лихвите, които през 2009 година бяха достигнали своя връх. Към днешна дата те са най-ниските изобщо досега. Икономистите обаче чакат лихвите последователно да стартират да се усилват през идната година.

" Имайки поради извънредно ниските нива, които се следят сега обаче, заемите ще останат налични за огромен кръг евентуални кредитополучатели, както измежду компаниите, по този начин и измежду семействата ", се изяснява в документа.

Въпреки осезаемия спад на вложенията през предходната година, който продължава и при започване на тази, икономистите считат, че трендовете в частния бранш допускат предстоящо нарастване на обществените инвестиции, финансирани по оперативни програмни в идващите 12-24 месеца.

В отчета се показва и позитивната наклонност при задлъжнялостта на бизнеса, която понижава през последните няколко години след рецесията.

" Периодът на бърз стопански напредък до 2008 година бе придружен от бързо нарастване на частния външен дълг. Между 2002 година и 2008 година задлъжнялостта на частния бранш набъбна с 30.5 милиарда като от 2.8 милиарда евро, като от 16.2% от Брутният вътрешен продукт при започване на интервала доближи до 89.5% от Брутният вътрешен продукт в края на 2008 година От началото на икономическото възобновяване трендовете са противоположни. Частният дълг спада с към 5.5 милиарда евро от 2012 година до края на 2016 година ", се показва в отчета.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР