С възстановка на събитията отпреди 110 години в Две могили

...
С възстановка на събитията отпреди 110 години в Две могили
Коментари Харесай

Възстановка пресъздава написването на манифеста за Независимостта

С възстановка на събитията отпреди 110 години в Две могили означиха днешния народен празник. В дребното русенско градче министър-председателят Александър Малинов написва текста на Манифеста за Независимостта на България.

Две Могили

След като министър председателят Малинов посреща княз Фердинанд на яхтата „ Хан Крум ” край Русе, дружно с цялото държавно управление се насочат с царския трен към Велико Търново. На дребната гара Две могили в нощта против 22 септември влакът стопира.
Койчо Пенчев – организатор на къщата музей „ Филип Тотю ”: „ Престоят е бил нескончаем. Министър-председателят Александър Малинов слиза от влака, отива в стаята на шеф гарата, където стартира да написа Манифеста, който по-късно е прокламиран във Велико Търново. ”
Това историческо събитие беше пресъздадено от членовете на сдружение „ Традиция ”.

Жителите на Две могили изпитват горделивост и носят самочувствието на българи, тясно свързани с това знаменателно събитие в историята ни.
Маргарита Маринова: „ По някакъв метод всеки един е съпричастен към този празник. Не е напуснал града, не е отишъл на отмора, останал е тук – това е показателно. ” Надежда Ангелова: „ Най-важното е да доведем тук децата. Затова съм довела моите внуци – те доста добре знаят за Манифеста, написан на гарата. ”
Паметна плоча на гарата в Две могили припомня за събитието през 1908 година. А княжеската яхта след години употреба отива за скрап.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР