С възстановка на историческите събития от 1908 година бе отбелязан

...
С възстановка на историческите събития от 1908 година бе отбелязан
Коментари Харесай

Мездра отбеляза Денят на Независимостта с възстановка на историческото събитие /снимки/

С възстановка на историческите събития от 1908 година бе маркиран Денят на Независимостта в Мездра. Княз Фердинанд I Български, съпроводен от двама министри, дойде с файтон в центъра на Мездра. Там, пред събралото се голям брой, князът прогласи Манифеста към българския народ за оповестяване на независимостта на България.
Преди това под звуците на националния химн, кметът на Общината инж. Генади Събков тържествено подвигна знамената. В словото си кметът съобщи, че оповестяването на Независимо Царство България е смело нарушаване на Берлинския контракт, само че един от най-успешните политически и дипломатически актове в българската история.
„ Нека се гордеем, че сме българи – наследници на славни обичаи и на хилядолетна страна. И дано помним заветите на предците си – да браним свободата и независимостта на обичаната ни България! “, приключи словото си инж. Събков.
Историческите свидетелства са запечатили бурната спонтанна наслада на присъстващите и веселието, с което е завършило това събитие преди 110 години. Средношколската група към внушителен танцов отбор „ Мездра “ сполучливо пресъздаде националното празненство, като край на програмата.
Независимостта на България е реалност, с помощта на удобните условия на политическия небосвод в Европа по това време. Тя е провъзгласена на 22 септември (5 октомври нов стил) 1908 година в Търново. С този акт българската страна отхвърля политическата и финансовата си взаимозависимост от Османската империя, наложена ѝ от огромните европейски страни с Берлинския контракт тридесет години по-рано, а българският княз приема купата „ цар “.
През актуалната година се навършват 110 години от провъзгласяването на независимостта на България – акт с голямо историческо значение в нашата история.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР