С възпоменателно шествие и ритуал по полагане на венци и

...
С възпоменателно шествие и ритуал по полагане на венци и
Коментари Харесай

Шествие за 120 г. от гибелта на Гоце Делчев

С възпоменателно шествие и обред по полагане на венци и цветя в Благоевград ще бъде маркирана 120-годишнината от гибелта на революционера Гоце Делчев.

Шествието ще тръгне в 18:30 часа от Съдебната палата в града и ще премине през централните пешеходни улици на Благоевград, оповестиха от общинския пресцентър. В 19 часа ще бъдат положени венци и цветя на паметника на революционера на площад „ Македония “.

Гоце Делчев, деятел на националноосвободителното придвижване на българите в Македония и Одринско, идеолог и уредник на Вътрешната македоно-одринска революционна организация, умира през 1903 година край село Баница.

По мотив годишнината от гибелта на революционера в Регионалния исторически музей в Благоевград ще бъде открита галерия „ Безсмъртният деятел Гоце Делчев “, оповестиха от културния институт.

В експозицията са разкрити моменти от персоналната биография, революционния живот и мястото на дееца в българското национално схващане на поколенията след него, посредством богат илюстративен материал, допълват от музея в Благоевград. Официалното разкриване на експозицията е през днешния ден от 17 часа.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР