С възпоменателни прояви, панихиди и литийни шествия в цялата страна

...
С възпоменателни прояви, панихиди и литийни шествия в цялата страна
Коментари Харесай

В. Василев: Ако гражданите знаят за заветите на Левски и ги уважават, то трябва същото да се отнася и за политиците

С възпоменателни прояви, панихиди и литийни шествия в цялата страна се отбелязва 145 -ата годишнина от гибелта на Апостола на Свободата Васил Левски. Първата демонстрация в София беше пред паметника на Левски, където децата, членове на клубовете „ Млади възрожденци “, сложиха часовой, а  по-късно прочетоха пред събралите се и мисли на Апостола:
 Аз съм Анджела, моята мисъл, тази която най-вече ми хареса беше, че: " Ако печеля, спечелвам за цялостен народ, в случай че изгубя - изгубвам единствено мене си ". Знам, че той се е борил за свободата на България, с цел да живеем в една чиста и свята република, в която желая да пребивавам.

Моята е: " Не би трябвало да се дава поддръжка на глупци ", споделя Мартин, а Аглая добавя: А за мен е: " Ние желаем за себе си независимост национална, свобода  персонална, независимост религиозна, с една дума  - независимост человеческа ".

Често приказваме за тези завещания, рецитираме ги без да разбираме това, което ни споделят, отбеляза вицепрезидентът Илияна Йотова, която беше при децата:

Много постоянно портретите са в нашите кабинети, само че не го гледаме в очите и не мерим дейностите си и приказките си по отношение на неговия, както е споделил поетът, " явен наследник взор ". Левски сътвори освен концепциите за национално избавление, а човешките хрумвания за тъждество и права.  И тъкмо в днешния ден е доста значимо да се сетим за тези негови завещания и думи, тъй като в 21-ви век е тъпо, че би трябвало още веднъж да се борим за човешки права. 

Тази последна записка на вицепрезидента Йотова беше елегантно увещание за дебатите към Конвенцията на Съвета на Европа, ориентирана към отбрана на дамите от принуждение, която тя поддържа, по- известна като Истанбулската спогодба, чието одобрение беше отсрочено от ръководещите поради острите разногласия " за " и " срещу ". 

Председателят на Общобългарския комитет „ Васил Левски “ Васил Василев  подчерта, че " в случай че жителите знаят за заветите на Левски и ги почитат и ги почитат, имат вяра в тях, то би трябвало същото да се отнася и за политиците, единствено че те ги пренебрегвате в огромната си част ":

Те са значими и за бъдещото, което вършим, тъй като бъдещето не може да бъде откъснато от предишното -  то не съществува единствено за себе си, то се гради върху нещо и колкото по-здраво е това нещо, колкото по-солидна е основата, толкоз, естествено, по-здраво ще е и бъдещето. А нашата основа е доста солидна.

И освен да не го забравяме, а би трябвало да го използваме  - заветите на Левски са в действителност една идеология и то характерна за българския дух и в случай че ние се бяхме придържали към тази идеология, България щеше да е доста по-развита и доста по-напреднала. Но в немалка част заветите са забравени или подценени, посочи още ръководителят на Общобългарския комитет „ Васил Левски “. 

 Илияна Йотова и Васил Василев

В Карлово, в църквата " Света Богородица " бях отслужени архиерейска света литургия и панихида, а копие на икона на Божията майка от 1431 година беше дарено на храма от професор Иван Гаврилов .  В църквата беше и един от родствениците на Левски -  Стефан Караиванов - с тях ни среща кореспондентът на БНР в района Кремена Данева  - чуйте диалога от звуковия файл, както и репортажа на Добромир Видев от церемонията, с която пред паметника на Левски в София, беше почетена 145-годишнината от героичната крах на Апостола на Свободата.  
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР