С въвеждането на тол-системата ще има различни тарифи за различните

...
С въвеждането на тол-системата ще има различни тарифи за различните
Коментари Харесай

При тол-системата за пътищата в лошо състояние няма да се плаща

С въвеждането на тол-системата ще има разнообразни цени за другите класове пътища, като за тези в най-лошо положение няма да се заплаща, сподели през днешния ден ръководителят на управителния съвет на Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ) инж. Светолслав Глосов, представен от организация " Фокус ". Той, дружно с други ръководители на организацията, участва на съвещанието на комисията по районна политика, благоустройство и локално самоуправление.

Инженер Глосов добави, че съответните цени ще бъдат оповестени през втората половина на месец август. След това те ще преминат през публично разискване.

По проект тол-системата би трябвало да бъде въведена през август 2019 година. Тя може да проработи и преди този период, в случай че изпълнителите си свършат работата по-рано, разяснява инж. Глосов. Той напомни, че от 1 януари идната година ще бъде въведена електронната винетка.

Тол-системата ще обгръща 16 хиляди километра пътища. " Системата разрешава да бъде разширявана, да бъдат включени разнообразни варианти за тарифиране ", сподели инж. Глосов и разясни, че тази система ще бъде първата такава в Европа. Това ще дава опция, откакто веднъж бъде ремонтиран, за прекосяването по него да се заплаща.

Тол системата може да бъде разширена по този начин, че да обгръща и общински пътища, сподели още ръководителят на АПИ. Той разясни, че е въпрос на настройки, само че първоначално секторите от републиканската пътна мрежа, които минават през общини и обитаеми места, ще останат безвъзмездни.

" Не е проблем те да бъдат платени, защото по този начин или другояче ние поддържаме пътното платно, а общините поддържат тротоари и осветяване ", сподели още инж. Глосов. При това състояние има и вид част от приходите от системата да отиват за общините.

Системата е основана на GPS следене, а контролът ще се прави по два метода - посредством контролните рамки, на които ще бъдат инсталирани камери, и от мобилни групи, разполагащи с над 100 автомобила.

В същото време някогашният началник на АПИ, а в този момент член на управителният съвет на организация, инж. Дончо Атанасов разгласи пред депутатите, че измененията в Закона за пътищата би трябвало да бъдат признати по най-бързия метод. Според него законопроектът би трябвало да бъде утвърден до края на юли и до 1 август да са подготвени всички наредби, които го касаят.

Атанасов разясни, че концепцията е тол-системата да е най-съвременна, да има ниски разноски, да обхване всички направления, по които се движат тежкотоварните коли, и правоприлагането да бъде дейно. " Този, който чупи най-вече републиканската пътна мрежа, той би трябвало да заплаща най-вече ", заключи инж. Атанасов. Според него, с цел да бъде ефикасна системата, би трябвало да има тежък надзор.

" Да, АПИ сега има с към 20 млн. лева събирания повече от 2017 година и с 40 млн. лева повече от 2016 година Това, което можем да вършим като надзор с Министерство на вътрешните работи, го вършим. Превишаваме си дори правата на чиновниците, с цел да има някакъв надзор, изключително по трафика, който минава през България ", сподели инж. Атанасов.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР