С въвеждането на тол системата ще има различни тарифи за

...
С въвеждането на тол системата ще има различни тарифи за
Коментари Харесай

Вижте как ще се определя цената на тол системата

С въвеждането на тол системата ще има разнообразни цени за другите класове пътища, като за тези в най-лошо положение няма да се заплаща, до момента в който не бъдат ремонтирани.

Това сподели ръководителят на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура " (АПИ) инж. Светослав Глосов, който взе присъединяване в съвещание на парламентарната Комисия по районна политика, благоустройство и локално самоуправление. Депутатите от комисията одобриха на първо четене измененията в Закона за пътищата, предвиждащи въвеждането на електронна система за събиране на таксите за прилагане на републиканската пътна мрежа на база изминато разстояние за транспортни средства и обща техническа позволена оптималната маса над 3,5 т (ТОЛ) и на база време за леки коли с обща техническа позволена оптималната маса до 3,5 т (електронна винетка). На съвещанието участваха зам.-министърът на районното развиване и благоустройството инж. Валентин Йовев, началникът на политическия кабинет на министъра на районното развиване и благоустройството Весела Начева-Кръстева, основният секретар на министерството Веселина Терзийска и инж. Дончо Атанасов, член на УС на АПИ.

Инж. Глосов изясни, че се планува от Нова година да се вкарат електронни винетки за леките коли. Цените им няма да се трансформират. Планира се и въвеждане на уикенд винетка, с която ще се облекчат пътуващите по републиканските пътища единствено през почивните дни като обществена мярка. Тол системата би трябвало да бъде въведена през август 2019 година. Тя ще обгръща 16 хиляди километра републикански пътища, от съществуващите 20 хиляди километра.

„ Системата е основана на спътник, като ще има GPS следене, с което ще се следи целия трафик на товарните камиони. Контрол ще има и посредством камери, инсталирани на рамки и наземен със 100 оборудвани автомобила. „ Такава система се построява за първи път в Европа и България ще е първата страна с толкоз съвременна техника “, означи той. Инж. Глосов добави, че системата ще се ръководи от ново звено в АПИ, което ще стопанисва и поддържа системата. Председателят на УС на АПИ добави, че не се планува с въвеждането на тол системата да се таксуват републиканските пътища, които минават през урбанизирани територии. „ Те ще останат необлагаеми, както и сега, като в това време АПИ ще продължи да ги поддържа “, безапелационен бе той. Инж. Глосов обърна внимание, че системата може да се надгради и при предпочитание от общините и Народното събрание закона може да се промени и да се таксуват с такси и общински пътища, приходите от които ще отидат за поддръжката им. Общинската пътна мрежа е с дължина колкото републиканската и в доста неприятно положение, сподели още инж. Глосов. Той изясни още, че с въвеждането на системата ще отпадне уговорката на страната да финансира АПИ, защото тя ще се финансира от приходите от тол такси. „ Тогава АПИ ще освободи един запас “, разяснява още ръководителят на УС на АПИ. Той разясни, че концепцията на АПИ е 50% от приходите от тол такси да отиват за поддръжка на съществуващата инфраструктура и 50 % за нова инфраструктура.

Членът на УС на АПИ инж. Дончо Атанасов съобщи, че тол системата е една от най-тежките, които се построяват у нас. Според него тя ще е доста по-справедлива от съществуващата сега, тъй като този който разрушава най-вече пътищата, ще заплаща повече. „ 225 млн.лв. са приходите от продажбата на винетки за леки коли, а съвсем 100 млн.лв. идват от тежкотоварния трафик. Това е незаслужено и ще обърнем модела “, сподели още инж. Атанасов. Той акцентира, че с цел да е ефикасна системата ще има и по-строг надзор. „ АПИ сега събира с 20 млн.лв. повече доходи от винетки спрямо 2017 година и с 40 млн.лв. повече от 2016 г,което идва от засиления надзор на транспортните средства с Министерство на вътрешните работи “, сподели той, представен от пресцентъра на АПИ.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР