С въвеждането на националната схема за електронна идентификация ще се

...
С въвеждането на националната схема за електронна идентификация ще се
Коментари Харесай

Единна входна точка към всички е-услуги

С въвеждането на националната скица за електронна идентификация ще се даде опция за несъмнено и надеждно взаимоотношение по електронен път сред жителите, бизнеса и обществените органи. Какви стъпки включва пътната карта за въвеждането ù, на какъв стадий сме сега и какви други средства планува законодателството, до момента в който тя стане факт – диалог с Мариана Цвяткова, шеф на дирекция „ Електронна идентификация “ в Държавната организация „ Електронно ръководство “

 

- На какво равнище е процедурата за поръчка на персонални карти с чип за електронна идентичност?

- През 2018 година Министерство на вътрешните работи разгласи социална поръчка, в границите на която на българските жители ще се издават документи за идентичност с електронен идентификатор. През април 2020 година бе определен реализатор, само че решението за избор е обжалвано пред Върховния административен съд и към сегашния миг не бих могла да предвиждам по кое време ще завърши делото пред съда.

- В България има мощно развъртян пазар на удостоверителни услуги, в това число частни схеми за електронна еднаквост. В същото време сме измежду дребното страни без национална скица за електронна идентификация. Кога може да чакаме такава?

Към сегашния миг известия на свои национални схеми са създали 15 страни, като 90 на 100 от тях се основават на националните карти за идентичност. Има нотифицирани схеми, в които средствата за електронна идентификация се издават от частноправни субекти (Италия, Дания, Нидерландия). Режимът, на който се подчиняват, е законово регламентиран и те са приети от страната. България не е нотифицирала своя национална скица заради две съществени аргументи: схемата, планувана в Закона за електронната идентификация, към момента не е построена. У нас снабдители на удостоверителни услуги оферират частни средства за електронна идентификация, само че те би трябвало да бъдат приети от страната. Признаването изисква нормативна смяна (на равнище закон), която да сътвори правно съображение средствата за електронна идентификация, издавани от частноправни субекти, да се употребяват при достъп до услуги, предоставяни от обществения бранш.

Тъй като националната скица към момента не е реалност, законодателството планува други средства за идентификация на жителите и бизнеса, а точно квалифицирани електронни подписи, лични идентификационни кодове, издавани от Национална агенция за приходите и Национален осигурителен институт, и неповторим код за достъп на НЗОК.

- Какви стъпки включва пътната карта за въвеждане на схемата и какви са провокациите?

- Основата на националната скица за електронна идентификация е сложена със Закона за електронната идентификация и правилника за неговото приложение още през 2016 година Съгласно документите, направена от Министерство на вътрешните работи по публичната поръчка за издаване на български персонални документи, централизираната система за електронна идентификация би трябвало да бъде построена до 12 месеца от подписване на контракт с изпълнителя, който факт зависи от привършване с влезнало в действие правосъдно решение на обжалването на избора на реализатор. Най-сериозният риск към сегашния миг е фактът, че не е почнало построяването на националната скица за електронна идентификация. Дори да приемем, че тя бъде построена в границите на 2 до 3 години, ще е нужен избран интервал от време за превъзмогване на редица провокации.  

Какво имам поради? На първо място не всички жители ще решат незабавно да се снабдят с нови документи за идентичност, съдържащи електронен идентификатор. Това важи изключително за тези документи, чийто период на валидност не изтича скоро. Така снабдяването с електронни идентификатори ще отнеме най-малко 5 години. На последващо място не би трябвало да забравяме възрастовия диапазон на част от популацията, което има безсрочни персонални карти. Тези жители също няма да са задоволително стимулирани да придобият електронен идентификатор.

Необходима е огромна разяснителна осведомителна акция. Резонно е да се намерения и за стопански тласъци като понижаване на размера на държавните такси при електронно заявяване на услугите, за които те се дължат. Необходимо е да се усили и броят на административните услуги, които се оферират електронно.

- Как ще се трансформират връзките на държавната администрация с бизнеса след въвеждането на национална скица? 

- С въвеждането на националната скица ще се даде опция за несъмнено и надеждно взаимоотношение по електронен път сред жителите, бизнеса и обществените органи. От друга страна ще се усилят успеваемостта и използването на публичните онлайн услуги, на електронните бизнес процеси и търговията. Ще се подсигурява правна сигурност при електронните преводи и ще се облекчи административната тежест. Електронната идентификация ще се употребява и при здравното обслужване, в региона на електронното правораздаване, образованието, упражняването на правото на глас.

След нотифицирането на схемата пред Европейска комисия българските жители ще имат достъп до електронни услуги и в другите страни – членки на Европейския съюз, на съображение използването на Регламент №910/2014 година

- Планира ли се до края на 2020 година ускорено разширение на е-услугите, предлагани от страната през портала за електронно ръководство?

- Единният портал за достъп до електронни административни услуги е единна входна точка, посредством която всеки жител или компания може да съобщи електронни услуги, които се оферират от държавната администрация на централно, регионално и общинско равнище. Не всички услуги са налични на този стадий, само че техният брой се усилва всяка година. Към сегашния миг на портала има информация за 750 административни услуги, като от тях 374 могат да се заявят електронно – те са предоставяни от 13 централни, 115 общински и 27 регионални администрации. През 2019 година порталът е посетен от над 235 хиляди консуматори, а броят на визитите през първата половина на 2020 година е повишен съвсем четворно – 825 100 визити, от които 78% са нови гости.

Идентификацията при заявяване на услуга посредством портала се прави от системата за електронна идентификация, управлявана от ДАЕУ. Системата  поддържа идентификация с КЕП, в това число облачен/мобилен КЕП и ПИК на Национален осигурителен институт. Към края на 2019 година са осъществени над 60 хиляди сполучливи автентикации с КЕП, от които 3500 с заоблачен КЕП. Във връзка с изключителното състояние и продължаващите епидемиологични ограничения потреблението на системата за електронна автентикация доста нараства. През първата половина на 2020 година са осъществени близо 400 хиляди идентификации с КЕП и над 135 хиляди с заоблачен КЕП.

 

Венцислав Савов. Интервюто е оповестено в бр. 10/20 на списание „ Мениджър “

 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР