С въпроса на главния прокурор до КС ние влязохме в

...
С въпроса на главния прокурор до КС ние влязохме в
Коментари Харесай

Даниел Смилов: Подготовката за импийчмънт вероятно е била съгласувана с Гешев

С въпроса на основния прокурор до Конституционен съд ние влязохме в подготовка за импийчмънт. Питането на Иван Гешев би било безсмислено, в случай че въпреки всичко не е имало някакъв проект да бъде задействана процедурата за импийчмънт на президента Румен Радев. Това допусна пред БНР политологът Даниел Смилов в коментар на днешните реакции на ГЕРБ, свързани със снетото политическо доверие на към държавното управление от страна на президента. По думите му политическата логичност е вървяла в тази посока и по тази причина мненията на депутатите от ГЕРБ не са изненадващи.
Импийчмънт е процедура за политическа отговорност. По нашата Конституция президентът не може да бъде разследван наказателно, единственият метод е той да бъде отхвърлен и процедурата е политическа. Това значи, че Народното събрание би трябвало да вземе решение с квалифицирано болшинство и по-късно въпросът отива в Конституционния съд и той се произнася дали президентът е направил нарушаване на Конституцията, или е направил държавна измяна, изясни Смилов и добави, че при такава процедура следва вицепрезидентът да поеме поста президент, след което следва осъществяване на избори за държавен глава.
В този парламент е мъчно постижимо конституционно болшинство от две трети, с цел да бъде стартирана процедура за премахване на президента, означи Даниел Смилов.
Засега излиза наяве, че само Българска социалистическа партия възприемат причините на президента. Движение за права и свободи не желаят предварителни парламентарни избори, пролича от днешните изявления в Народно събрание.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР