С увеличението от 100 милиона евро общият бюджет за научни

...
С увеличението от 100 милиона евро общият бюджет за научни
Коментари Харесай

ЕС вдига бюджета за научни изследвания

С нарастването от 100 милиона евро общият бюджет за научни проучвания и за студентска подвижност ще доближи 15,2 милиарда евро през актуалната година, оповестиха от Брюксел

Към бюджета на Европейски Съюз ще бъдат добавени 100 милиона евро за научни проучвания и стратегии за студентска подвижност през 2019 година (източник: CCO Public Domain)

Европейската комисия предложи тази седмица да се прибавят 100 милиона евро за водещите стратегии „ Хоризонт 2020 “ и „ Еразъм+ “ след съглашението сред Европейския парламент и Съвета за бюджета на Европейски Съюз. Допълнителни средства ще оказват помощ Европейски Съюз да реагира на провокации като изменението на климата и адаптиране на образованието към потребностите на пазара на труда.

„ През декември институциите на Европейски Съюз реализираха единодушие за увеличение на бюджета за научни проучвания и студентска подвижност, незабавно щом разполагаме с налични средства. Днес към към този момент плануваното се прибавят 100 милиона евро. Това е чудесна вест за откривателите и студентите в Европа “, съобщи Гюнтер Йотингер, европейски комисар, отговарящ за бюджета и човешките запаси.

80 милиона евро от тези спомагателни 100 милиона ще отидат за обвързваните с климата научни проучвания в границите на „ Хоризонт 2020 “, програмата за научни проучвания и нововъведения на Европейски Съюз. Парите ще допринесат за амбициозната цел 35% от бюджета на „ Хоризонт 2020 “ да бъдат отделени за свързани с климата проучвания.

Останалите 20 милиона евро ще се изразходят за поддръжка на програмата на Европейски Съюз в региона на образованието, образованието, младежта и спорта в Европа — „ Еразъм+ “. Тези спомагателни средства ще спомогнат и за построяването на европейски университети — нова самодейност на Европейски Съюз и крайъгълен камък на европейското просветително пространство до 2025 година

До 2021 година Европейски Съюз желае да сътвори 12 европейски университета, в които студентите ще могат да придобият тапия посредством съчетание на образование в разнообразни страни от Европейски Съюз. Това ще способства за интернационалната конкурентоспособност на европейските университети в Европейски Съюз и отвън него.
още по тематиката
Предложението на Европейската комисия би трябвало да бъде утвърдено от Европейския парламент и Съвета, прецизираха от Брюксел. С нарастването от 100 милиона евро общият бюджет за научни проучвания и за студентска подвижност през 2019 година ще доближи 15,2 милиарда евро.

Междувременно Европейската комисия назначи професор Мауро Ферари за идващия ръководител на Европейския научноизследователски съвет (ЕНС), който дава отговор за финансирането на авангардните и предлагани от самите учени научни проучвания в Европа. Професор Ферари ще поеме новата си роля от 1 януари 2020 година, когато изтича мандатът на сегашния ръководител професор Жан-Пиер Бургиньон.

Новият ръководител се причислява към ЕНС във значим за развиването му миг. За идващия дълготраен бюджет на Европейски Съюз Комисията предложи програмата „ Хоризонт Европа “ — най-амбициозната до момента стратегия на Европейски Съюз за научни проучвания и нововъведения. През април бе реализирано политическото съглашение за новата стратегия.

„ Хоризонт Европа “ ще резервира независимостта на ЕНС под егидата на научния съвет и ще задържи фокуса му върху научните достижения. Комисията предложи доста нарастване на бюджета на ЕНС, който от 13,1 милиарда евро за интервала 2014-2020 година ще възлезе на 16,6 милиарда евро за 2021-2027 г.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР