С увеличаването на световното население нараства и необходимостта от бързото

...
С увеличаването на световното население нараства и необходимостта от бързото
Коментари Харесай

Жилищната бедност: Основно предизвикателство пред развиващите се държави

С увеличението на международното население нараства и нуждата от бързото строителство на нови и налични жилища в градовете, защото до 2030 година се чака две трети от популацията на света да живее в урбанизирани територии.

Според прогнозите към половината от градското население ще живее в беднотия, в неприятни жилищац или в противозаконни поселения. Това трансформира задачата да се обезпечат налични жилища за хората с ниски приходи в главно предизвикателство, годно за всички райони и континенти, само че изключително за Африка, Азия, Южна Америка.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Към момента съвсем половината от международното население живее с по-малко от 2.5 $ дневно, а четирима от всеки петима – с до 10 $ дневно. Заради скоростта на урбанизацията и миграцията в търсене на работа безработицата и бедността от ден на ден се концентрират в градовете, което поражда и нуждата от настаняване в евтини, постоянно противозаконни жилища без обикновени хигиенични условия и достъп до храна, вода и основополагащи услуги като обучение и опазване на здравето, електричество и така нататък

Азия, която до неотдавна се бореше с феномена изоставени жилища, се изправя пред още по-сериозен проблем – жилищно настаняване на градското население. Предизвикателството се усложнява още повече поради влошеното положение на съществуващия жилищен фонд и намаляването числеността, само че увеличението на броя на семействата.

В Индия да вземем за пример сега не доближават към 18 млн. жилищни единици в градовете. В Пакистан дефицитът се прави оценка на 3-4 млн. жилища. Въпреки обещанията на управляващите да се оправят с предизвикването става все по-сложно урбанистите да намерят бързо осъществимо решение.

Повече от 1 милиарда души, т.е. един от всеки седем, живеят в гета, които са огромната уязвимост на градове като Карачи, Дака, Мумбай, Кабул, Манила, Найроби, Сао Пауло и така нататък Достъпните жилища си остават цялостна нереалност на фона и на свиващото се налично пространство за строителство.

Различни данни демонстрират, че в най-засегнатите от жилищната беднотия страни по-малко от една трета от популацията може да си разреши най-евтините новопостроени жилища. В някои страни делът на това население е и под 15%. Най-евтините нови жилища в Бенин да вземем за пример костват съвсем 15 хиляди $, в ЮАР – съвсем 24 хиляди $, в Бурунди – 33 хиляди $, а в Ангола – 200 хиляди $.

Недостъпно остава и ипотечното кредитиране за тези огромни групи от хора поради лихвите, които постоянно надвишават 10%, приходите и несигурността. Много държавни управления стартираха и не приключиха редица планове за създаване на обществени жилища. Основната причина – строителите не успяваха да реализират заложените от управляващите ниски цени.

За да се реши казусът с дефицита на качествени, налични жилища, ще е належащо да се впрегнат гражданските запаси и волята на общностите, както и политическата воля, която би трябвало да стигне по-далеч от говоренето и патетичните лозунги. Алтернативата – продължаващо утежняване на жилищните условия в градовете, е неприемлива.

Създателите на политики в региона на урбанистиката и практиците в региона на жилищната политика могат да реализират забележителен прогрес посредством партньорства и стратегии, с цел да облекчат обстановката, която заплашва да се трансформира в тежък воденичен камък за разрастващите се страни. Build Solid Ground
е световната застъпническа акция на Habitat for Humanity за достъп до жилище и жилищни права, работеща в над 30 страни по света.

" Хабитат България "
е националната организация на Habitat for Humanity International - световна организация, работеща в над 70 страни в целия свят по жилищната проблематика и реакция по време на рецесия.

*от Миглена Иванова гост-автор по план Build Solid Ground
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР