С увеличаването на износа на втечнен природен газ от САЩ

...
С увеличаването на износа на втечнен природен газ от САЩ
Коментари Харесай

Газпром усеща конкуренцията в Европа - дори сред руските си съперници [GGP]


С увеличението на износа на полутечен природен газ от Съединени американски щати и Близкия изток, който към този момент заплашва пазарния дял на Газпром в Европа, се открива различен съперник на енергийния колос – съветската компания и противник на полутечен природен газ (LNG) – Новатек (Novatek). Това разяснява в обявата си в Global Gas Perspectives (GGP).

Rauf Mammadov

С увеличението на износа на полутечен природен газ от Съединени американски щати и Близкия изток, който към този момент заплашва пазарния дял на Газпром в Европа, за съветския енергиен колос се открива различен съперник на LNG - Novatek, компанията е и съветският противник. Novatek отхвърля, че съставлява сериозна опасност за европейския пазар на Газпром. Първата съобщи, че е доставил единствено 10% от вноса на полутечен природен газ за континента през 2018 година, което общо е съставлявало едвам 14% от европейския импорт на газ през 2017 година (РИА Новости, 9 април). Въпреки това, през февруари 2019 година, Новатек доставя повече LNG в Европа, в сравнение с която и да е друга компания в света ((Natural Gas World, April 9).

В забележителна обществена офанзива заместник-главният изпълнителен шеф на " Газпром " Виталий Маркелов освен упрекна Новатек, че се пробва да омаловажи пазарният си дял в Европа, само че и да употребява данъчни облекчения, като лиши съветското държавно управление от половин милиард $ доходи (Интерфакс, 9 април) ). Обвиненията, които пристигнаха след невижданото разклащане на борда на шефовете на " Газпром ", бяха още по-зашеметяващи, тъй като и " Газпром ", и " Новатек " са държавни компании с мощни поддръжници в Кремъл (Neftegaz.ru, 2 април).

Novatek (9% от акциите, на които са благосъстоятелност на „ Газпром “) се опълчиха на това, че по-голямата част от износа на полутечен природен газ отива за Азия или Испания (Ведомости, 8 април). И все пак " Газпром " има съображение да се опасява от дълготрайната конкуренция на " Новатек ". От 2013 година, когато президентът Владимир Путин приключи дългогодишния монопол на „ Газпром “ върху износа на природен газ, дяловете на Novatek от вътрешния и световния пазар на Русия се усилиха (Energymarketprice.com, 25 юни 2013 г.). Всъщност по-малката компания утрои потенциала си за ВПГ (ВПГ – полутечен природен газ или също LNG).

Една от аргументите за триумфа на Novatek са околните връзки на неговите мажоритарни притежатели с Кремъл. Освен това, Novatek е съумяла, като компания, да отстрани глобите, посредством които Съединените щати удариха по двата си съществени притежателя - милиардерите Леонид Михелсон и Генадий Тимченко. Нещо повече, Марк Джетуей, заместник-председател на борда на Novatek и жител на Съединени американски щати, сполучливо събра пари от китайците, от които компанията се нуждаеше за разширение. Освен това получи технология за инфраструктура за полутечен природен газ от „ Total “ на Франция (Yamallng.ru, налична на 16 април 2019 г.).

Въпреки че 65 % от износа на полутечен природен газ от комплекса на Novatek в Северния ледовит океан на полуостров Ямал е бил за Европа през 2018 година, тази сума съставлява единствено една десета от общия импорт на LNG за континента (LNG World, 1 март, 2019 г.). Но през февруари 2019 година, Novatek стана най-големият снабдител на полутечен природен газ в Европа, с рекордни доставки от 1,5 млн. тона, спрямо вноса от Съединените щати и Катар (Светът на природния газ, 9 април).

Европейският скок на Novatek частично се дължи на обстоятелството, че междинните потребителски цени за втечнения природен газ в Европа и Азия се стесняват, след скока на доставките от Съединени американски щати, Австралия и даже от „ Газпром “, и съветските му съперници (виж EDM, 20 март, 2018 г.). В допълнение, Novatek стартира да употребява ново потомство LNG превозвачи - издигнати по съветските стандарти, които могат да транспортират LNG в Европа и през зимата. Плавателните съдове с релативно невисок потенциал, създадени от южнокорейската компания Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering, не се нуждаят от ледоразбивачи, които да минават през северните води, като по този метод понижават разноските за транспорт. (Ship-technology.com, accessed April 16).

За разликата от това, „ Газпром “ се бори за разширение на своя потенциал за експорт на полутечен природен газ от 2009 година, когато закупи благосъстоятелност върху плана Сахалин 2 от първичните разработчици, Royal Dutch Shell и японската Mitsui и Mitsubishi. " Газпром " се сблъсква с компликации във връзка с LNG, настояват критиците, частично тъй като е подценил въздействието, което американският скок на полутечен природен газ ще има върху международния газов пазар и не е съумял да реагира задоволително бързо (Japan Times, 20 април, 2007; Energypolicy.columbia.edu, 19 октомври 2018 г.).

През последното десетилетие " Газпром " предложи отсрочване на редица планове за изследване и произвеждане на газ, както и терминали за газификация, предопределени да усилят потенциала си за ВПГ. Партньорството с Royal Dutch Shell, Mitsui и Mitsubishi към момента не е постигнало проектите, свързани с втората част на терминала за произвеждане на полутечен природен газ Sabetta на полуостров Ямал (Yamallng.ru, налична на 16 април). Освен това прекъсна плановете си в региона на газовите залежи в Владивосток, Балтийско и Штокман (Bellona.org, 29 август 2012; Oxfordenergy.org, март 2017; Portnews.ru, 20 юли 2018 г.).

" Газпром " подхваща други стъпки за увеличение на своя експорт на LNG за Европа. Едно от първите огромни решения, направени от Yana Burmistrova, откакто стана новият шеф, отговарящ за износа на компанията, беше да утвърди построяването на нефтохимически комплекс за природен газ за 10 милиарда $ и цех за втечняване в Уст-Луга на Финския залив (РИА Новости, 29 март, 2019). Проектът съставлява обединяване на два обособени плана: цех за преправка на газ, който " Газпром " трябваше да построи с Rusgazdobycha и терминал за полутечен природен газ, който трябваше да построи с Shell. Rusgazdobycha е на двама индивида на Путин, братята Аркадий и Борис Ротенберг. При оповестяване на отпадането на Baltic LNG complex, „ Газпром “ съобщи, че големият обсег на комплекса Уст-Луга прави плана за Baltic project непотребен. Новината бе потрес за Shell, която от години договаря с " Газпром " за балтийския комплекс (Gazprom.com, 29 март).

“Газпром “ чака също по този начин и провокации през тази година във връзка с износа на стандартен газ. Компанията даде обещание да завърши тръбопроводите „ Северен поток 2 “, „ Турски поток “ и „ Силата на Сибир “ до края на 2019 година Но завършването на двата плана, които би трябвало да свържат Европа - „ Северния поток 2 “ - на север и „ Турския поток “ - на юг, няма да значат автоматизирано достъп до европейския континент. „ Газпром “ ще би трябвало да договоря този достъп, като в същото време създаде и аварийна позиция - предоговаряне на контракта за пренос на газ до Европа през украинските газопроводи. Компанията желае да постави завършек на украинския пренос заради политическите и военни търкания сред Москва и Киев (виж EDM, 4 февруари).

Ако сегашните пазарни условия се запазят, " Газпром " ще има тежката задача да отбрани своя 37-процентен пазарен дял в Европа, изключително като се има поради, че Съединени американски щати се чака да удвоят своя експорт на полутечен природен газ до 40 милиона тона до края на 2019 година (Eia.gov), 10 декември 2018 г.). За да остане покрай настоящия си дял от пазара, „ Газпром “ ще се нуждае от повече благоприятни условия за експорт и ще би трябвало да намали цените си, което значи повече финансови разноски и по-малко доходи.

По обява на Global Gas Perspectives

Rauf Mammadov

Jamestown Foundation, Eurasia Daily Monitor Volume: 16 Issue: 54

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР