С увеличаване на обемите на продажбите в интернет НАП засилва

...
С увеличаване на обемите на продажбите в интернет НАП засилва
Коментари Харесай

НАП разкри 20 млн. лева , укрити от назаконните търгаши онлайн

С увеличение на размерите на продажбите в интернет Национална агенция за приходите ускорява контрола по отношение на лицата, които печелят от тази търговия, само че пропущат да заявяват приходите си от нея, написа СЕГА. 

През 2023 година приходната организация е стартирала 989 проверки и 1953 инспекции на тази икономическа активност.  В резултат на завършилите през годината 842 проверки са разкрити в допълнение данъчни и осигурителни отговорности за над 22.618 млн. лева. Други 4.5 млн. лева са платени непринудено с корекции в данъчните заявления в резултат на инспекциите.

Това излиза наяве от доклада на Национална агенция за приходите за активността й през предходната година.

Информация кой какви приходи от продажби в интернет е осъществил, приходната агенция получава от куриерските компании въз основата на изпратени пощенски колета с натрапен платеж. Именно тези суми Национална агенция за приходите показва в авансово попълнените данъчни заявления, достъп до които имат единствено данъкоплатците с ПИК. Ако става въпрос за продажба на персонално имущество и движимости, закупени за персонално прилагане, то получените приходи са необлагаеми и би трябвало да бъдат изтрити от електронния данъчен формуляр.

При миналогодишната данъчна кампания 9 266 физически лица са удостоверили доходите от продажби в интернет в авансово попълнените данъчни заявления. Общата сума на заявената данъчна основа е в размер на 27.763 млн. лв., а размерът на налога - 3.667 млн. лв. 

Приходната организация е провела три телефонни акции през 2023 година,  като е прозвънила лицата, за които разполага с информация, че са правили комерсиална активност в интернет, само че осъществените приходи не са декларирани. В резултат на това 2 064 граждани са подали нови или коригиращи заявления, като оповестили облагаем приход за малко над 18  млн. лева, а дължимият налог е 1.6 млн. лева. На тези, които не са се отзовали на поканата да подадат непринудено данъчни заявления, са предоставени контролни производства.

Ако продавате артикули или услуги в интернет, би трябвало да знаете, че от позиция на данъчното законодателство, тази търговия не се разграничава значително от това да продавате в общоприет магазин, показват от Национална агенция за приходите.

Данъкът върху доходите на физически лица от продажби в интернет е със ставка 15%, когато те работят като търговци - редовно купуват артикули за да ги препродават. Начинът на облагане е като при едноличните търговци - не се таксуват приходите от продажбата, а осъществената облага. Освен това преди да се начисли налогът, тези търговци би трябвало да приспадат осигурителни вноски като самоосигуряващо се лице. Срокът за обявление и дефинитивно заплащане на налога е до 30 юни на идната година.

В останалите случаи данъкът е 10% върху общата годишна данъчна основа и за внасянето му е до 30 април на идната година, когато се и заявяват в Приложение 3 за приходи от друга стопанска активност в данъчната декларация.

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР