С утихването на пандемията и отпадането на повечето ограничителни мерки

...
С утихването на пандемията и отпадането на повечето ограничителни мерки
Коментари Харесай

Има недостиг на работници и служители в много сектори след края на пандемията

С утихването на пандемията и отпадането на множеството ограничаващи ограничения множеството сегменти от пазара на труда в Съединени американски щати, които пострадаха заради рестриктивните мерки, наложени против разпространяването на ковид (КОВИД-19), се възвърнаха.

В някои от водещите браншове на американската стопанската система обаче служащите и чиновниците към момента са по-малко спрямо интервала преди началото на пандемията, предава Българска телеграфна агенция.
 
Развлекателната и туристическата промишленост, както и секторът на хотелиерството и ресторантьорството в Съединени американски щати изпитват най-сериозен дефицит на трудова мощ. Заетите в тях са с 349 000 по-малко спрямо интервала преди пандемията, което съставлява 2 на 100 от всички заети на американския пазар на труда преди пандемията. По време на нейния пик в тези браншове бяха съкратени най-вече служащи и чиновници, защото част от компаниите безусловно стопираха своята активност за известно време заради строгите локдауни, които бяха наложени.

Сега, когато заведенията за хранене, питейните заведения и развлекателните центрове още веднъж са отворени, а туризмът постепенно се завръща към положителните времена, хората в тези стопански браншове не бързат да се върнат на работа, отбелязва Си Ен Ен.

Много от съкратените по време на пандемията са си намерили работа в други сфери, където " получават по-високи трудови хонорари и усещат по-голяма сигурност, че няма да изгубят още веднъж работните си места ", декларира Джим Маккой, старши вицепрезидент на водещата консултантска компания за човешки запаси " МенпауърГруп " (ManpowerGroup).
 
" Виждаме, че доста хора, които преди работеха в заведения за хранене и кафенета, си откриха работа, която могат да правят от домовете си (онлайн - бел. ред.). Много от тях са наети от разнообразни прът центрове и в този момент не желаят да изоставен ", споделя Маккой.

След секторите на развлекателната промишленост и туризма, на хотелиерството и ресторантьорство, бюджетната сфера в Съединени американски щати се подрежда на второ място по дефицит на чиновници и служащи. Тя обгръща необятен набор от специалности, измежду които са и санитарите в държавните лечебни заведения, и пощенските чиновници. Най-сериозен обаче е дефицитът на учители в държавните и общински образователни заведения. Учителите, които преподават в тях, през предишния месец са били със 118 000 по-малко спрямо февруари 2020 година, съгласно публични статистически данни.

По време на пандемията доста преподаватели напуснаха работа заради опасения, че са изложени на забележителен риск да се заразят с ковид (КОВИД-19).

" Не следим доста огромен интерес измежду някогашните учители (към специалността - бел. ред. ), които са си намерили работа в други браншове ", отбелязва пред Си Ен Ен старши вицепрезидентът на " МенпауърГруп ".

Въпреки че се търсят учители в държавните и общинските образователни заведения, заплатите им се усилват с доста по-бавни темпове спрямо тези на заетите в други браншове на стопанската система, най-вероятно заради бюджетни ограничавания, отбелязва Си Ен Ен.

Тази обстановка обаче стартира да се трансформира в последно време.

" През последната година и половина следим блян от страна на управите на доста държавни учебни заведения и колежи да усилят заплатите на своите чиновници в сходство с възходящите разноски за живот ", отбелязва Джим Маккой.

Пазарът на труда в България

И у нас пазарът на труда се промени значително по време на пандемията от КОВИД-19, само че с нейното утихване стартира да се възвръща до предпандемичните си равнища.

В края на март тази година броят на новонаетите чиновници и служащи в България се усилва с 33 300 души (+1,5 на сто) по отношение на същия месец на 2022 година, сочат предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ), огласени в средата на май.

Най-много са новоназначените в областта на опазването на здравето и обществените действия - с 14 500 души повече. Следват икономическите браншове " Създаване и разпространяване на информация и креативен продукти; Далекосъобщения " (7100 души повече) и " Хотелиерство и ресторантьорство " - нарастване с 6 000 души.

Най-голям спад на новонаетите чиновници и служащи е регистриран в секторите " Преработваща индустрия " (намаление с 3 000 хиляди души) и в " Административни и спомагателни действия " (с 2000 хиляди души по-малко).

През март 2023 година у нас са наети с 47 500 души повече спрямо декември 2022 година

Броят на заетите лица в България в края на март доближава 2,31 милиона души.

Спрямо края на предходната година най-голямо нарастване на наетите лица e записано в секторите " Хуманно опазване на здравето и обществена работа " (+7,1 на сто), " Хотелиерство и ресторантьорство " (+4,7 на сто) и " Строителство " (+4,3 на сто).

В бранша " Държавно управление; Държавно публично обезпечаване " е регистриран спад с 0,2 на 100 на новоназначените чиновници по отношение на края на предходната година.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР