С усмивки и енергичен ритъм на Международния музикален фестивал Варненско

...
С усмивки и енергичен ритъм на Международния музикален фестивал Варненско
Коментари Харесай

Балканският младежки оркестър носи усмивки и бодър ритъм на Варненско лято“

С усмивки и деятелен темп на Международния музикален фестивал " Варненско лято “ 2018 идва Балканският юношески оркестър. На 19 юли от 19 ч. групировката от млади музиканти ще показа в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център пъстра и зареждаща с сила стратегия от произведения на Супе, Елгар, Барток, Владигеров и Веселин Стоянов. Интересен акцент в нея е композицията на Румен Бояджиев – наследник на композитора и музикант от именитата група ФСБ. Увертюра " Али Баба “ ще прозвучи за пръв път на варненска сцена. 

Балканският юношески симфоничен оркестър (БМСО) е учреден през 2014 година по самодейност на Фондация " Проф. Влади Симеонов " и с поддръжката на Националния замък на децата. Основна част от състава на оркестъра са оркестранти от Филхармония " Пионер " – млади музиканти от НМУ " Любомир Пипков ", НУМТИ " Добрин Петков ", НУИ " Добри Христов ", НУИ " Панайот Пипков ", НУИ " Проф. Веселин Стоянов ", НМА " Проф. Панчо Владигеров ". Към този състав се причисляват младежи от Гърция, Сърбия, а от 2018 година има представители и на Македония.

Това е трета независима изява на оркестъра в програмата на ММФ " Варненско лято ". 

Подготовката за изявите се финансира от Програмата за детски креативен ваканции " Хайде да творим дружно " на Националния замък на децата. Музикантите от Балканския оркестър са свирили под палките на Любомир Денев – младши, Димостенис Фотиадис и Максим Ешкенази. В стратегиите са изпълнявани произведения от Балканските страни и огромна част от класическия симфоничен репертоар. 

" Всичките 85 музиканти от оркестъра са доста въодушевени от идния концерт и репетират всеки ден за гостуването си на влиятелната сцена на " Варненско лято “ – споделя дни преди събитието изпълнителният шеф на Фондация " Проф. Влади Симеонов " Александър Пешев. И чужденците, и учениците от нашите музикални учебни заведения чакат с неспокойствие изявата си в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център на 19 юли. Вярваме, че ще имаме един прелестен концерт, тъй като особено сме подбрали за фестивала цветна стратегия с доста лятно въодушевление и балкански претекстове. “ 

Диригентът Любомир Денев младши се дипломира в класа на проф. Пламен Джуров в музикалната академия. От 2010 година е основен диригент на филхармония " Пионер “. От 2012 година е непрекъснат диригент на Sofia Session Orchestra, част от Four For Music LTD, където Денев дирижира голям брой кино партитури, както и модерна музика за Съединени американски щати, Англия, Франция, Индия. Дирижирал е редица оркестри в България и има с тях сполучливи турнета в Китай, Унгария, Сърбия, Гърция, Турция и България. Авторски произведения и оркестрации на Денев са изпълнявани в Съединени американски щати /Miami University/, Германия. Любомир Денев е имал опцията да дирижира свои симфонични произведения, измежду които Концерт за ударни и симфоничен оркестър, саундтракът към " Знакът на българина “, Оратория за Шангу, Танцов театър " Шевицата “ и други Носител е на доста национални награди и оценки за комбинация. 

Димостенис Фотиадис е учил цигулка, естетика, диригентство и оркестровка в Солунския държавен университет в Гърция. Продължава образованието си в Hochschule für Musik Münster в Германия и в Департамента за музикални науки и изкуство в Университета на Македония. Специализира цигулка и камерна музика и е измежду създателите на Анимус квартет. Гастролира в Гърция и чужбина и има осъществени редица записи за радио- и телевизионни станции. Дирижира Солунския държавен симфоничен оркестър и Симфоничния оркестър на Община Солун, както и Балканския юношески симфоничен оркестър и Цигулковия оркестър NOMOS.

На фестивала " Варненско лято “ младият симфоничен оркестър ще извърши Увертюра " Леката конница “ от Франц Супе, " Нимрод “ из Енигма вариации на Едуард Елгар и " Хоро стакато “ от Динику-Владигеров. Ценителите ще имат опцията да чуят още " Румънски танци “ от Бела Барток и Увертюра " Али Баба “ от Румен Бояджиев. Финал на концерта ще бъде " Гротескова сюита " Бай Ганьо “ от Веселин Стоянов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР