С уникалните изпълнения на гайдаря Николай Бисеров и децата от

...
С уникалните изпълнения на гайдаря Николай Бисеров и децата от
Коментари Харесай

Откриха емблематична изложба за българската шевица под патронажа на кмета Георги Стаменов

С неповторимите осъществявания на гайдаря Николай Бисеров и децата от ОУ „ Любен Каравелов “ бе открита изложбата „ Извезани следи “ в читалище „ Алеко Константинов “. Експозицията е във връзка три юбилея - 55 години от основаване на Колектив за българска шевица и национални занаяти „ Росица Чуканова-1968 година “ към Народно читалище „ Алеко Константинов-1954 година “, 95 години от рождението на създателя на колектива Янка Арсова и 140 години от рождението на патрона му Росица Чуканова.
Прочетете още
Кметът на регион „ Централен “ Георги Стаменов бе посетител на събитието, което се организира под негов патронаж.

„ Тази галерия е знак на българщината, тъй като ни припомня да не забравяме, че имаме велико минало и ни чака велико бъдеще. В изконната българска шевица са втъкани доста старания, познания, умения, а духът и почитта към нея са съхранени през вековете и ще останат за нашите наследници “. С тези думи Георги Стаменов се обърна към уредниците и гостите на изложбата.

Десетките гости бяха възхитени от неповторимите произведения, направени в продължение на 60-годишния креативен път на ненадминатата майсторка на българската шевица Росица Чуканова, които се излагат за първи път у нас.

Един от експонтатите, провокирал голям интерес, бе достоверен костюм, избродиран от Росица Чуканова. Той е възложен за изложбата от внучката на царски офицер. Неговата брачна половинка Екатерина Ангелова го е носила на Виенския бал през 1928 година и е била определена за Царица на бала.

Присъстващите разгледаха и документи за живота на Росица Чуканова, които се демонстрират за първи път у нас. Сред тях са фотоси от писмата й до Вълко Червенков, речта на Христо Вакарелски при разкриване на последната галерия на Росица Чуканова, покана до Владимир Димитров-Майстора, фотоси на царското семейство с направени от Росица Чуканова дрехи, издадените й книги, както и предмети, измайсторени от колектива, носещ нейното име. Сред експонатите има и пана за живота на Янка Арсова, както и произведения с шевици проектирани и съветвани от нея.

При откриването на изложбата бе показана и новата книга „ Извезани следи “, която проследява  историята на Колектива, на създателката му Янка Арсова и на патрона му - Росица Чуканова.

Везбарките от Колектива за българска шевица и национални занаяти „ Росица Чуканова-1968 година “ към НЧ „ Алеко Константинов “ търсят и майсторят истински шевици и претекстове от разнообразни краища на страната, които ползват в актуалния обичай и облекло. През своята 55-годишина креативна история те пазят българската национална традиция, даватй  нов живот и резервират това скъпо богатстви за поколенията – остават извезани следи. Колективът е основан през 1968 година като отдел за Българска бродерия към колектив „ Репин “ и е управителен от Янка Арсова в продължение на 36 години.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР