С уникална обществена поръчка за строителство кметът на Добрич Йордан

...
С уникална обществена поръчка за строителство кметът на Добрич Йордан
Коментари Харесай

С уникална поръчка кметът на Добрич смята да реши 30-годишен проблем

С неповторима социална поръчка за строителство кметът на Добрич Йордан Йорданов счита да се оправи с отлежаващ 30 години проблем в центъра на града.
Става въпрос за недостроения 9-етажен жилищен блок " Добрич ", чиято повърхност е 1422,71 квадрата, а разгънатата застроена повърхност е 7555,93 кв. м.
Прогнозната стойност на поръчката е 3,2 млн. лева без Данък добавена стойност (близо 3,9 млн. с ДДС). Окончателното заплащане обаче ще бъде по желание на изпълнителя. Той би трябвало да уточни дали да му се заплати в пари, или тяхната равноценност в недвижими парцели.
В секция " А " на постройката има 21 жилището, от които 7 тристайни и 14 двустайни, секция " Б " е също с 21 жилището, 7 от които едностайни и 14 тристайни.
На приземния етаж в двете секции под жилищната част има паркинг за 18 автомобила.
Осигурени са по едно складово помещение за всяко жилище и общи пространства за водомерен възел, както и машинно за двата асансьора.
Проектирани са 24 магазина с друга площ, ситуирани на приземния и втория етаж в блоковете А, Б, В, Г, Д, Е и Ж.
" Този блок " Добрич " е издигнат преди повече от 30 години. Мислили сме 2 години по какъв начин да го довършим един път вечно. Дефакто той е с обезщетени притежатели от началото. Ангажимент на общината е бил да построи блока и обезщетените притежатели да влязат във притежание на тези жилища. Другата част от жилища, магазини и гаражи да си останат благосъстоятелност на общината и тя да реши дали да ги продава, или да ги отдава чартърен. Но никой не е намерил сили, воля или метод да реши този проблем ", сподели кметът Йорданов.
Градоначалникът стигнал до няколко разновидността. Единият бил препоръчан на Общинския съвет - евакуиране на дълготраен заем от близо 4 млн. лева, само че огромна част от Общински съвет го отхвърля.
" Имайте поради, че след реализацията на плана Министерството на финансите възвръща 36% от направените разноски ", разясни той.
Идеята била разликата от заема да я покрие общината като отдава чартърен своите парцели в този блок.
" Цялата благосъстоятелност е общинска, като в договорите е записано, че притежателите на имоти ще бъдат обезщетени с жилища в постройката. Тоест, половината жилища ще им бъдат трансферирани след издаването на акт 16. Другата половина остават на общината ", добави Йорданов.
След отхвърли на Общински съвет за дълготраен заем, е подхваната друга стъпка – да се изтегли кратковременен заем в размер на 600 000 лв..
Последвали процедури по оценяване положението на постройката, изчисление какъв брой би коствало тя да се приключи, какъв брой биха коствали готовите жилища.
" Стигнахме до извода, че е добре да опитаме този вид - първо изтегляне на 600 000 лв. кратковременен заем и дружно с това част от жилищата да бъдат трансферирани на изпълнителя ", уточни кметът.
Той признава, че поръчката е характерна и проектът е мъчно постижим, тъй като не се знае дали ще има претенденти.
По думите му вършат всичко това не за политически ПиАр, а поради обществения резултат от завършването на този обект и действителното обезщетяване на притежателите, които са дали за построяването му своите парцели.
" В центъра на нашия град стои една порутена постройка от 30 години. Освен довършването ѝ, ще се решат извънредно доста благоустройствени проблеми към него. Поръчката в действителност е особена и ние сме работили по нея към 4 месеца. И с цел да не губим доста време, я обявихме през лятото, с цел да може януари-февруари следващата година да се работи по нея. Много се надявам да има искащи да я изпълнят и да сложим началото на края ", заключи Йордан Йорданов.
В недостроения блок община град Добрич е притежател на 18 жилището, 18 магазина и 18 паркоместа.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР