С указ президентът Владимир Путин спря доставките за държавите, които

...
С указ президентът Владимир Путин спря доставките за държавите, които
Коментари Харесай

Путин спря петрола за страни, приели таван на цените, но България ще получава

С декрет президентът Владимир Путин спря доставките за страните, които са приели таван на цените на съветския нефт. Ембаргото влиза в действие от 1 февруари и е с дълготрайност пет месеца, като може да се удължи.

В началото на декември Европейски Съюз, страните от Г-7 и Австралия одобриха таван от 60 $ за барел. България обаче няма да бъде наранена от рестриктивните мерки, защото употребява дерогация за доставките на съветски нефт до края на 2024 година Поради това доставките за бургаската рафинерия ще продължат и след 1 февруари.

Износът на горива от завода обаче ще бъде стеснен, в случай че се одобри дефинитивно закон, препоръчан от Движение за права и свободи и към този момент признат на първо четене. Според него “Лукойл Нефтохим ” няма да може да продава в чужбина продуктите, създадени от съветски петрол.

От “Продължаваме смяната ” обаче оферират корекция във въпросния закон, съгласно която България да може да изнася горива, само че единствено за Украйна или за трети страни.

Предложението им е обвързвано с приемането на деветия санкционен пакет на Европейски Съюз по отношение на Русия. В него категорично се показва, че горива не могат да се изнасят, с изключение на в Украйна, с цел да се помогне на страната във войната против Русия.

От Политическа партия са предложили и ремонти, съгласно които се задължават всички, които правят стопански действия, свързани с нефтопродукти, да изработят стратегически проект за адаптиране на стопанската си активност. Това щяло да им разреши да не употребяват артикули с генезис от Русия след 31 декември 2024 година.

След тази дата влиза в действие цялостната възбрана за импорт на съветски петрол. По този метод ще се подсигурява, че българските консуматори няма да усетят дефицит на горива или покачване на цените след тази дата.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР