С участието на близо 600 карабиниери и представители на финансовата

...
С участието на близо 600 карабиниери и представители на финансовата
Коментари Харесай

Почти 100 арестувани в Сицилия за измами с агросубсидии на ЕС

С присъединяване на близо 600 карабиниери и представители на финансовата полиция управляващите в Сицилия арестуваха 94 души, в това число обвинени мафиоти, в една от най-големите интервенции в страната за битка с кражбата на аграрни дотации от Европейския съюз.

Това е и едно от най-мащабните следствия в последно време против Коза Ностра, както се назовава проведената незаконна мрежа на острова.

Прокурори настояват, че сицилиански мафиоти са присвоили с измами над 10 млн. евро аграрни помощи от 2010 година насам. Част от тях са за така наречен призрачни аграрни земи в Източна Сицилия - терени, които или са благосъстоятелност на държаата или локалните управляващи, или въобще не съществуват като обработваема земя.

Сред арестуваните са водачите на два клана, няколко чиновници от администрацията, които са им помагали да аплайват за евросубсидии, кмет и счетоводител. Блокирана е работата и на към 150 компании.

Двата клана в центъра на измамата са Батанези и Бонтемпо Скаво, споделя " Гардиън ", и се счита, че след траял години спор са се помирили в името на облагата. " Достатъчно е било босът просто да се обади по телефона, с цел да му съобщи земите притежателят им. Често, сплашвани единствено с името му, хората даже на са се съпротивлявали ", разказва Серджо Мастроени, магистратът, съставил обвинителните актове.

" Гардиън " разказва още, че след поредност сполучливи удари на управляващите в градовете и конкуренцията с калабрийската ндрангета, сицилианската мафия се е отдръпнала в провинцията, където медиите я назовават " селската Коза Ностра ". Там клановете принуждават хората да им трансферират от време на време стотици хектари, тъй като евросубсидиите стигат до 1000 евро на хектар. Отказалите биват наказвани със съсипване на нивите, изтребване на селскостопанските животни или даже опожаряване на домовете им.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР