С убедителна преднина, активистката Зузана Чапутова спечели на първия тур

...
С убедителна преднина, активистката Зузана Чапутова спечели на първия тур
Коментари Харесай

Кои са двамата претенденти за президентския пост в Словакия?

С безапелационна преднина, активистката Зузана Чапутова завоюва на първия тур от президентските избори в Словакия. Тя получи 40,55% от гласовете и ще се изправи на балотаж против зам.-председателя на Европейска комисия Марош Шефчович, подсилен от 18,6% от гласувалите. Очакванията са след вота на 30 март, Словакия за първи път да има жена за президент.

 © БГНЕС
Наричат 45-годишната адвокатка и екоактивист Зузана Чапутова изгряващата звезда на словашката политика. Борец против корупцията, бранител на правата на гей общността, съперник на възбраната за аборти в консервативната католическа Словакия.
Зузана Чапутова, кандидат-президент: Доказахме, че е допустимо да получиш поддръжка без да изневеряваш на себе си и без да залагаш на популистка изразителност. Гласовете, които получих, за мен са знак, че е време за смяна.
Чапутова се включи и в митингите, които смъкнаха премиера Роберт Фицо след убийството на проверяващия публицист Ян Куцияк.
 Зузана Чапутова води след първия тур на президентските избори в Словакия Зузана Чапутова води след първия тур на президентските избори в Словакия
Либералният претендент Зузана Чапутова печели с огромна преднина първото място на президентските избори в Словакия. На втория тур тя ще се изправи против...

Срещу нея ще се изправи 52-годишният зам.-председател на Европейска комисия Марош Шефчович. Представител на статуквото, дълготраен посланик, някогашен член на Комунистическата партия, а в този момент претендент на ръководещите социалдемократи.
Марош Шефчович, кандидат-президент: Утре всичко стартира изначало. Картите ще се раздават още веднъж.
Макар и президентският пост в Словакия да е най-вече параден, възможна победа на Чапутова ще значи освен, че за първи път страната ще има жена-президент, само че и че ръководещата партия " СМЕР " губи позиции за сметка на проевропейските и демократични партии.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР