С тях сме в постоянна комуникация за наличните опции за

...
С тях сме в постоянна комуникация за наличните опции за
Коментари Харесай

31 сънародници са поискали евакуация от Судан, 10 от българите все още не са отпътували

" С тях сме в непрекъсната връзка за наличните варианти за направления по въздух и море, по този начин и за ситуацията, касаеща сигурността в района ", увери Коджабашев. 

Таня Димитрова, шеф на дирекция " Ситуационен център " в Министерство на външните работи, който се занимава с спешни обстановки с българи в чужбина, изясни до каква степен е стигнал процесът по евакуация на съгражданите ни в Судан:

" Първоначално бяха записани 31 жители, искащи евакуация от Судан. В резултат на това трима български жители бяха евакуирани на 21 април с ескорт на Саудитска арабия към порт Судан и на 22 април напуснаха страната ", сподели тя.

Двама отпътуваха също на 22 април с микробус за Египет и минаха сполучливо границата, добави Димитрова.

Други осем сънародници отпътуваха на 23 април за Египет с нает от тях рейс, като седем от тях в 13 часа през днешния ден се намираха във Вади Халфа, ситуиран на границата с Египет. Един от тях е отказал евакуация и се връща към Хартум. Екип на посолството ни в Кайро пътува, с цел да посрещне тази група от седем души.

" Има един български жител, чиито брачна половинка и деца не бяха включени в листата за евакуация поради липса на български документи, само че се чака до края на деня да дойдат на границата с Египет. Последната връзка с тях бе осъществена тази нощ в 1 часа, когато се намираха на към 200 км на границата с Египет ", посочи служителката на Външно.

Седем български жители отпътуваха на 23 април към порт Судан, двама дойдоха тази заран в Берлин с евакуационен полет на немските военно въздушни сили и бяха посрещнати от сътрудниците ни в посолството. В сряда се чака да дойдат в България. 

" В момента на терен се намират 10 души, от които четирима - жена с три деца, пътуват с рейс към базата северно от Хартум, където би трябвало да бъдат евакуирани със аероплан. Не сме сигурни, че това ще се случи, защото по пътя е зародила заплаха и има възможност те да се върнат назад ", сподели Таня Димитрова. 

Друга жена, чийто брачен партньор първо не разреши да отпътува от Судан, тази заран се свърза с нас и все още е на летището и чака тръгване с евакуационен полет на Европейски Съюз, добави тя. 

Днес различен брачен партньор на българска гражданка се свърза със Ситуационния център и изясни, че брачната половинка му и детето му се намират в Хартум и желаят евакуация. Към 13 часа се свързахме с нея, само че тя отхвърли такава.

Други двама жители също желаеха евакуация, само че единият - брачна половинка на български жител, е със суданско поданство и няма български документи. Друг отхвърли евакуация, заключи обстановката Димитрова. 

Снимка: БТА

" Министерство на външните работи е подхванало всички ограничения и прави всичко допустимо дружно с нашите сътрудници от Европейски Съюз за реализирането на безпроблемна и безвредна евакуация на всички български жители, намиращи се на територията на Судан. Знаете, че там нямаме настоящо посолство, по тази причина покриващо е посолството ни в египетската Кайро. То се подкрепя и от посолство ни в столицата на Саудитска Арабия - Рияд ", изясни заместител външният министър. Евакуацията се координира и сред посолство в Хараре, Зимбабве, и Ситуационния център. 

" В непрекъсната връзка сме и с сътрудници отвън Европейски Съюз, които подкрепят евакуацията. Такива са Турция, Саудитска Арабия, ОАЕ, Съединени американски щати и Англия. Днес в Люксембург има Съвет по външни работи, където България е показана от заместник-министър Велислава Петрова, и ще бъде разисквана обстановката в Судан и евакуацията на искащите европейски жители. Там се намират към 1500 европейски жители, като 1000 към този момент са евакуирани ", добави Коджабашев.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР