С цялостната си дейност и работа сънародниците ни, живеещи във

...
С цялостната си дейност и работа сънародниците ни, живеещи във
Коментари Харесай

Радев към българи в Лондон: Разчитаме в България да се върне интелектуалният ви капитал

С цялостната си активност и работа сънародниците ни, живеещи във Англия, издигат името на България като страна с работливи, честни и способни хора, на които може да се разчита. Това съобщи президентът Румен Радев на среща с представители на българската общественост в Обединеното кралство. Тя се състоя в границите на първия ден от визитата на президента във Англия и събра в посолството ни в Лондон повече от 200 души. 

 

Румен Радев означи, че е величествен освен броят на българите, които живеят във Англия, а и процентът на трудова претовареност измежду тях. “Благодаря ви, че разбихте един мит, че българите идват тук, с цел да се възползват от обществени помощи. Напротив - статистиката демонстрира, че вие давате огромна добавена стойност и принос към стопанската система тук ”, добави президентът.

 

Президентът означи, че е внушителна и групата на младите българи, които получават образованието си в английски университети. Силно имам вяра, че ще намерите мотивация да се върнете и да вложите своята сила и гений за развиването на България, тъй като страната ни има потребност от хора като вас – високообразовани, интелигентни, събрали познания и опит в редица значими области, обърна се Румен Радев към младежите в залата.

 

Президентът изрази увереност, че престоят на младите българи във Англия им оказва помощ да осъзнаят какво значат същинските народна власт, свободни медии, гражданска интензивност, ефикасни, транспарантни и отчетни институции, които не доближават в една или друга степен в България. Ние разчитаме в България да се върне една значима за нас полезност – интелектуалният капитал, а това е вашият опит и експертиза, тъй като вие имате освен знания, вие носите и един тип различен тип публични връзки, добави президентът Румен Радев.

 

По тематиката за идното овакантяване на Европейски Съюз от Англия президентът уточни, че има вяра, че ще се откри удобно решение, тъй че правата на сънародниците ни по никакъв метод да не бъдат ощетени. За това има консенсус във всички български институции, увери президентът. Румен Радев уточни, че посолството ни в Лондон стартира подготовка за даване на спомагателни съвещания, с цел да могат сънародниците ни да получат статут на уседналост.

 

Пред българското посолство, преди да стартира срещата, уредници на митинга “Срещу мафиотското ръководство на България ” връчиха на президента петиция, подписана от 4000 българи, живеещи в България и чужбина. „ Поздравявам ви, че водите най-важната борба - борбата с апатията. Има доста способи, по които ние би трябвало да търсим по-добро бъдеще, само че това е първата значима стъпка – да излезем всички от апатията “, съобщи президентът.

 

По-рано денем брачната половинка на президента Десислава Радева се срещна и беседва с преподаватели от българските учебни заведения във Англия.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР