С цитат от стихотворението на Иван Вазов "Отечество любезно, как

...
С цитат от стихотворението на Иван Вазов "Отечество любезно, как
Коментари Харесай

Туск говори на български за откриването на председателството

С откъс от стихотворението на Иван Вазов "Отечество общително, по какъв начин хубаво си ти " стартира речта си ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск на церемонията по откриването на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз 2018 в Народния спектакъл в София.

Той уточни, че като поляк доста добре схваща какъв брой работа, кураж, решителност е коствало на българите да реализират европейските триумфи. Никой не ви е дал нищо безплатно, сподели той.

По-младите генерации вероятно свързват театъра, в който се намираме в този момент, по-скоро с известния артист Захари Бахаров и ролята му в паметния сериал "Игра на тронове ", в сравнение с с поезията на Вазов, разяснява Туск.

Той добави, че историята на Балканите е по-драматична и по-интересна от сюжета на "Игра на тронове ", въпреки че в нея няма дракони. Всички бихме желали сегашното и бъдещето на Балканите да наподобяват по-малко сюжети на трагични филми, уточни Доналд Туск.

Стабилност, сигурност благополучие - това заслужават хората в този район, разяснява той. А Европейският съюз съществува, с цел да трансформира точно този сюжет в действителност, добави Туск.

Според него е добре, че един от целите на българското председателство е бъдещето на Западните Балкани. Кой различен, в случай че не вие, потомците на Спартак, наследниците на най-старата страна в Европа, които не сте изгубили бойно знаме в борба, кой различен би бил на висотата на тази значима и извънредно сложна задача да се възобнови европейската вероятност за целия район, съобщи Туск.

"Вие постоянно сте били решителни и смели, което потвърдихте и през последните години. Ето за какво аз имам вяра, че вашето Председателство ще бъде толкоз резултатно, колкото преди четвърт век беше Христо Стоичков в Световната купа.

С министър-председател, който би могъл да сплаши не един тракийски боец, ще се справите ", увери Туск.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР