С церемония по спускане на вода на атомния ледоразбивач „Урал“

...
С церемония по спускане на вода на атомния ледоразбивач „Урал“
Коментари Харесай

„Росатом“ разширява флота си от атомни ледоразбивачи за развитието на Северния морски път


С гала по втурване на вода на атомния ледоразбивач „ Урал “ на 25 май в Балтийски цех в Санкт Петербург завърши следващият стадий от плана на съветската корпорация „ Росатом “ за реализиране на целогодишна навигация по Северния морски път.

„ Урал “ е с дължина 173 метра и е екипиран с два високотехнологични и компактни реактора РИТМ-200, които дружно могат да създават до 350 мегавата, като по този метод оказват помощ на ледоразбивача да пробива ледове с дебелина до 3 метра. Иновационният реактор РИТМ-200 за пръв път в света е конфигуриран в „ Урал “ и другите два съда от плана 22220 – „ Арктика “ и „ Сибир “. В бъдеще „ Росатом “ възнамерява да употребява тези реактори в плаващи и наземни АЕЦ.

Уникална специфичност на план 22220 и ледоразбивача „ Урал “ е неговата структура за двойно прегазване. Благодарение на потреблението на баласт, газенето на ледоразбивача може елементарно да се промени, и той да се приспособи към нужните условия за навигация – в морето или в устията на полярните реки. По този метод „ Росатом “ в действителност получава два типа ледоразбивачи на цената на един, като по този начин се икономисват стотици милиони долари.

„ Урал “ и другите съдове от клас LK-60Ya играят основна роля в нашия план за реализиране на целогодишна навигация по Северния морски път. Целта е до 2024 година да осигурим превозване на товари в размер от 80 милиона тона. Планираме до 2027 година да увеличим флота от ледоразбивачи с още два съда по плана 22220. Договорът за строителството им ще бъде подписан до края на август тази година “, съобщи по време на церемонията генералният шеф на „ Росатом “ Алексей Лихачов.

Заявеният размер за превозване от 80 млн. тона ще бъде обезпечен основно посредством транспортиране на газ (47 млн. тона), въглища (23 млн. тона), петрол (5 млн. тона), товари за произвеждане (5 млн. тона) и метали (1 млн. тона).

Руското държавно управление упълномощи „ Росатом “ да развива инфраструктурата на Северния морски път. Общата сума на финансиране на федералния план за развиване на маршрута е 734,9 милиарда рубли за 6 години. От бюджета се обезпечават не повече от една трета от сумата – 274 милиарда рубли. Останалите две трети – над 460 милиарда рубли, са средства от „ Росатом “, „ Роснефт “, „ Новатек “ и други вложители, които се интересуват от превозване на товари по Северния морски път.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР