С церемония по награждаване на младите таланти от конкурса Фото

...
С церемония по награждаване на младите таланти от конкурса Фото
Коментари Харесай

Стартира 13-ото издание на Европейски месец на фотографията в София

С гала по награждаване на младите гении от състезанието „ Фото учения “ започва 13-ото издание на Европейски месец на фотографията. Учениците до 18-годишна възраст получиха грамотите си в Националния замък на културата. Там са показани и творбите на 34 от участниците.

Експозицията, както и наградите, са разграничени в четири категории – репортаж, портрет, пейзаж и арт снимка, в която свои фотографии са подали най-вече участници.

Сред наградените млади гении са Ния Василева, Александър Михайлов, Даниел Недков, Антоанина Кръстева, Кристиян Спасов, Николай Караянев и други Журито бе в състав бяха Юрий Трейман, Десислава Веселинова и Валентин Ваклинов.

„ Участието и номинацията за изложбата единствено по себе си е огромна чест. Наградите, които се получиха, са равностойни и те всички водят до едногодишна стипендия, предоставена от Министерство на културата и от Министерски съвет на Република България “, сподели Ралица Базайтова от културното ведомство по време на церемонията. Тя свърза творбите на младите създатели с изложбата, която бе редом открита – „ Българска снимка – Избрано 2 “.

„ Чудесно е, че творбите на тези млади надарени създатели си кореспондират по този успешен метод с творбите на огромните създатели. Именно това е методът, по който наследството минава и отива към младежите “, добави Базайтова.

„ Изложбата включва фотографии на едни от най-важните български фотографи, които са работили през 20-и век. Някои от тях към този момент не са измежду нас. Други, популярност Богу, са живи и здрави и довечера са дружно с нас “, сподели Надежда Павлова от национално съдружие Фотографска академия " Янка Кюркчиева ".

В „ Българска снимка – Избрано 2 “ са показани по три произведения на 27 фотографи. „ Тези три работи са в действителност една представителна извадка от галерия, която създателят или неговите наследници са дарили на Фотографска академия. Тоест, тази галерия е нещо като самобитен азбучник на това, което може да бъде намерено. И в тази галерия са включени едни от най-значимите и най-важните български фотографи като Георги Ст. Георгиев, Деяна Стаматова и други “, добави Павлова.

Програмата на Европейския месец на фотографията ще продължи до края на юни. Четири кино лентата с кино-портрети на фотографите Борис Борозанов, проф. Цочо Бояджиев, Гаро Кешишян и Кирилка Савова ще бъдат показани през днешния ден (7 юни) в кино „ Влайкова “. На 9 юни ще бъде открита изложбата „ Изгубени на времето “ на Невена Златарева, на 15 юни ще бъде показана експозицията „ Птиците на България през очите на един поляк “, дело на полския дипломат в България Мачей Шимански. Фестивалът ще покаже още „ Живот на ръба “ на Антон Даскалов (28 юни), „ Софийски улици “ на Божидар Илиев, Весела Карабонева и Самуил Младенов (11 юни), „ Родопите преди 50 години “ на Николай Генов (21 юни) и други Открит урок по пейзаж на Витоша с Радослав Свицеров ще се организира на 11 юни от 10:30 ч. на метростанция „ Г. М. Димитров “.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР