С церемонии и други прояви в Германия днес се отбелязва

...
С церемонии и други прояви в Германия днес се отбелязва
Коментари Харесай

В Германия отбелязват 58-годишнината от началото на изграждането на Берлинската стена

С церемонии и други прояви в Германия през днешния ден се отбелязва 58-мата годишнината от началото на градежа на Берлинската стена, съобщи ДПА.

По думите на Кристиан Хирте, федерален държавен министър за новите провинции,13 август 1961 година е бил черен ден в немската история, а строителството на стената е посочило, че страната няма да получи безплатно свободно и отворено общество. "Дължим признателност на тези, което помогнаха за рухването на тази стена ", сподели Хирте.

На днешната дата пред 58 години комунистическите управляващи в Германска демократична република стартират да построяват стената, която след това разделя Берлин на две елементи в продължение на 28 години. Стената "пада " на 9 ноември 1989 година след поредност митинги в тогавашната Източна Германия и всеобщи бягства на Запад на източногерманци през Полша, Унгария и Австрия, осведоми Българска телеграфна агенция, цитирайки ДПА.

Кметът на Берлин Михаел Мюлер участва през днешния ден на гала пред Мемориала на Берлинската стена, на която бе припомнено за починалите в опит да прескочат стената откъм източната й страна. За по-късно денем е планувано Анегрет Крамп-Каренбауер, водач на Християндемократическия съюз, да произнесе тирада на моста "Глиникер " в Потсдам, където е имало граничен пункт сред Западен Берлин и Германска демократична република.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР