С цел осигуряване на биосигурност във фермите не се позволява

...
С цел осигуряване на биосигурност във фермите не се позволява
Коментари Харесай

Ветеринари на промишлени ферми няма да могат да обслужват дребни стопани

С цел обезпечаване на биосигурност във фермите не се разрешава на регистрирани ветеринарни лекари, сключили контракти за профилактика със притежатели на индустриални ферми за прасета и птици, да подписват такива и със притежатели на персонални стопанства. Това плануват промени в Закона за ветеринарномедицинската активност, които държавното управление следва да внесе в Народното събрание.

Ще се вкара териториален принцип при подписване на договорите с регистрирани ветеринарни лекари, за осъществяване на ограниченията по програмата за профилактика, контрол, надзор и очистване на заболявания по животните и зоонози.

Предвижда се честотата на визитите в обектите да бъде избрана в специфична процедура.

Измененията се постановат поради влошената епизоотична конюнктура в страната като най-големият проблем е с преодоляването на африканска чума по свинете, при която откакто след краткотрайно мъртвило следващ - десети, свинекомплекс, се оказа инфектиран и по този начин е наранена към този момент една трета от промишленото свинепроизводство в страната. Първият случай на африканска чума по свинете е от 2018 година, само че предприеманите ограничения се оказаха извънредно незадоволителни и болестта към този момент е обхванало територията на цялата страна.

С промени в закона се плануват облекчения за дребните стопани, които отглеждат животни в дворовете си. Те са пострадали от рецесията в свинекомплексите, тъй като съгласно разпоредбите в трикилометрова зона към огнище на африканска чума се унищожават всички животни.

Режимът за регистрация на персоналните стопанства ще бъде омекотен и безвъзмезден. Отпада условието стопаните на персонални стопанства да подават персонално заявление за регистрация в Областната дирекция по сигурност на храните (ОДБХ). За тяхно облекчение се дава опция заявката да се подава посредством кмета или кметския наместник.

Собствениците и ползвателите на животновъдни обекти ще би трябвало да съблюдават условията за идентификация на животните, запазване на здравословното им положение, както и да документират придвижването от и към животновъдните обекти. За тази цел ще е належащо да основат и извършват стратегии за самоконтрол на заболявания и да съблюдават избрани условия при населване на животновъдните обекти.

Законодателните промените са в резултат на усложнената епизоотична конюнктура на територията на цяла Европа и имат за цел да подсигуряват здравето на животните и хората в България, се споделя в претекстовете към законопроекта. Допълват се отговорностите на локалната власт при констатиране на заболяване, за по-добра съгласуваност и навреме предприемане на ограничения за ограничение разпространяването и очистване на болестта.

Правителството актуализира състава на Централния епизоотичен съвет към Министерския съвет. Председател на Съвета е заместител министър-председателят Томислав Дончев. Заместник-председател е министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева, а секретар е изпълнителният шеф на Българската организация по сигурност на храните проф. Паскал Желязков. Членове на съвета са министрите на вътрешните
работи, на защитата, на финансите, на опазването на здравето, на превоза, осведомителните технологии и известията, на околната среда и водите, на стопанската система.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Чумата по животните (141)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР