С цел намаляване на инцидентите с тежки последствия на пътя,

...
С цел намаляване на инцидентите с тежки последствия на пътя,
Коментари Харесай

Ще караме с 30 км/ч в няколко района на Бургас

С цел понижаване на случаите с тежки последици на пътя, в Бургас ще се обособят няколко зони с оптималната скорост на придвижване 30км/ч., оповестява БНР.

Новото ограничаване ще важи в региона на централната градска част, сред улиците " Булаир ", " Цар Симеон I ", " Св. св. Кирил и Методий " и " Александровска ". Ограничението ще е в действие и за цялата територия на кварталите " Сарафово " и " Крайморие ".

Причините за ограничаването на скоростта в посочените места са няколко. Това са гъсто обитаеми региони, в тях има учебни заведения, детски градини, паркове, зони за отдих и каране на колела. От своя страна това води до интензивно придвижване на пешеходци и по-голям риск от произшествия, изключително през дейния летен сезон.

Мярката ще има позитивен резултат, с изключение на с бъдещо понижаване на пътни произшествия и с това, че ще се ограничи и равнището на замърсяване на въздуха от автомобилни газове. Нивото на звук също ще спадне, когато колите се движат по-бавно. От друга страна ще се усъвършенства пропускателната дарба на улиците.

Практиката демонстрира, че при пътен случай, в случай че автомобилът се движи с 30 км/ч, шансът на пешеходеца да се отърве единствено с леки контузии е 95%. При удар със скорост от 50 км/ч, шансът на пешеходеца понижава на 60%. А при 65 км/ч - вероятността пешеходецът да оцелее е 20%.

Припомняме, че в Бургас към този момент е юридически опит за отделяне на зона с ограничаване на скоростта до 30 км/ч. Това се случи по време на първия образователен ден предходната година в региона на ОУ " Братя Миладинови ". Резултатите демонстрират, че по време на опита не е имало пътни произшествия или усложнение на придвижването.

Такава мярка от години се ползва в градове с високо равнище на пътна сигурност, като Лондон, Париж, Берлин, Мадрид и Ню Йорк. /БНР
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР