С цел да се избегнат пътни инциденти с абитуриенти и

С цел да се избегнат пътни инциденти с абитуриенти и ...

МВР към абитуриентите: Движете с по-ниска скорост. Така дори ще ви забележат!.

С цел да се избегнат пътни инциденти с абитуриенти и празнуващи около мероприятията на завършващите, МВР съветва абитуриентите с практически препоръки.

По време на абитуриентските празници, които са пълни с дълги, весели и нестихващи забавления, МВР съветва празнуващите да бъдат отговорни и да не забравят, че доброто настроение не трябва да се помрачава с необмислени постъпки и трагични инциденти.

На първо място, абитуриентите трябва да спазват законовите разпоредби, например, че правилата за движение по пътищата важат и по време на празниците.

Видеокамери ще документират, както досега, поведението на абитуриентите и на техните близки, които ги возят, подчертават от "Пътна полиция". С цел повече сигурност, пътните полицаи ще организират и съпровождат с полицейски автомобили колоните от автомобили на завършващите.

Ще се координират действията с организаторите на екскурзии за предпазване от инциденти по време на тържествата, а водачите на автобусите ще бъдат специално инструктирани.

"Помогнете си и сами, като бъдете внимателни и не се примирявате с нарушенията на обществения ред, които може да застрашат и сигурността на движението по пътищата. Не забравяйте, че винаги може да се обадите на телефон 112 и да поискате помощ. Подсигурете се и с телефонните номера на близки, които биха се отзовали на молбата ви за помощ", апелират властите.

Второ, празнуващите трябва да се предпазват от съществуващите рискове. Пример - най-рисковото поведение на возещите абитуриенти е свързано с:

управление с превишена скорост и извършване на опасни маневри с автомобили;
отнемане на предимство;
преминаване при червен сигнал на светофара;
неправилно превозване на пътници, показващи се от прозорците и люковете на автомобилите или седнали върху рамките на вратите;
возене на повече пътници от броя от местата за сядане;
управление от неправоспособни водачи и/или употребили алкохол и/или наркотични вещества;
подаване на неразрешени светлинни и звукови сигнали и агресивно поведение към останалите участници в движението, главно към пешеходците.
Водачите трябва и да бъдат толерантни към другите участници в движението, които не празнуват.

Еуфорията и многото празнуващи около вас не са скрили съществуващите опасности на пътя и не са оправдание да седнете зад волана, ако не сте правоспособен водач или ако сте употребили алкохол, обясняват още полицаите.

Учестеното използването на светлини и звуков сигнал от автомобила ви може да се възприеме като знак за възникнала опасност и да доведе до неадекватни реакции у останалите участници в движението. Понякога силният шум може също така да дезориентира малки деца или възрастни хора и внезапно да ги провокира към непредвидими реакции и поведение на пътя.

"Помогнете си и сами, като предварително обмислите действията си и поговорите за това с останалите абитуриенти, с компанията, с децата си, с шофьора на абитуриентския автомобил. Подгответе се за забавление в добра компания, но с трезвен и опитен водач на празничната кола."

Ако сте абитуриент

Знайте, че емоциите и еуфорията са лош съветник и водят до загуба на чувството за предпазливост, до безкритичност и опасна агресивност. Изпитият алкохол подвежда към взимане на "смели" решения, като често се подценява рискът от стоенето прав в автомобила, показването през люковете, седенето на вратите, размахването или изхвърлянето на пътното платно на бутилки и други празнични атрибути.

За Вашата сигурност

Използвайте това, че точно вие сте в центъра на вниманието и в този ден се изпълняват вашите желания, като заради собствената си безопасност настойчиво помолите останалите да не рискуват и да не провалят празника ви. Ако пък някой е пийнал повече и не се вслушва в молбата ви, дискретно потърсете съдействие от другите от компанията. Ако се наложи, потърсете помощта на родители или други ваши близки.

Помогнете си и сами

Помогнете си и сами, като не прекалявате с алкохола на тържеството у дома или в заведението преди абитуриентския бал. Вашите съвети няма да бъдат омаловажени, ако бъдат дадени, преди да се почерпите за празника. Имайте готовност, ако се наложи, да отидете на мястото на празника и да помогнете на абитуриентите. Непременно предупредете водача на автомобила с абитуриента за засиления полицейски контрол и за заснемането с видеокамери на опасните нарушения, за които по-късно ще бъдат наложени санкции.

При необходимост за предотвратяване на рискови пътувания, скандали или нарушения на обществения ред потърсете съдействие от полицията чрез телефон 112.

Източник: dnesplus.bg