С трик на управляващите новият шеф на БНБ може да

...
С трик на управляващите новият шеф на БНБ може да
Коментари Харесай

С трик на управляващите новият шеф на БНБ може да бъде избран с 61 депутата

С трик на ръководещите новият началник на Българска народна банка може да бъде определен с 61 депутата. Това е допустимо, откакто ръководителят на Народното събрание Никола Минчев предложи ново пояснение на правилника за това по какъв начин се дефинира кворумът в Народното събрание.

" От началото на Народното събрание сме запазили парламентарната процедура от 46-ото Народно заседание във връзка с нужни гласове - при всяко гласоподаване да има 121 участващи, което не е нормативно закрепено, не се изисква наложително. Появиха се и проблеми с тази процедура, която сме въвели, заради което ще се върнем към практиката, която е била прилагана до 44-ото Народно заседание, в това число, а точно - с цел да бъде едно предложение признато, би трябвало да са дали своят вот повече от половината от последно записаните или съгласно последната инспекция на кворума ", сподели при започване на пленарното съвещание Никола Минчев. С което обещанита на " Продължаваме промяната " за същинска смяна в работата на Народното събрание отидоха в коша.

Рано сутринта, преди началото на съвещанието, решението било утвърдено от така наречен председателски съвет, на който участват водачите на парламентарни групи.

На процедура се връща ситуацията, съществувало до 44-ото Народно заседание. Според него, в случай че сутринта, при започването на работата на депутатите, е открит кворум от 121 депутати, по-късно, с цел да бъде признат закон, ще са нужни 50% плюс 1 от този кворум, т.е. 61 народни представители. Може да се организира и междинна инспекция на кворума, в случай че сутринта са се записали всичките 240 депутати или близо до това число. Така с кворума на процедура " се играе ".

Досега съществуваше процедура, въведена по предложение на Ива Митева от Има Такъв Народ преди година - за всяко гласоподаване да са нужни най-малко 121 гласа. Според Александър Симов от Българска социалистическа партия това условие е основало редица спънки в работата на Народното събрание. Тома Биков от ГЕРБ пък даде образец - с отделянето на министерството на Лорер от икономическото, за което се наложило да има три гласувания.

Гласуването на нов шеф на Българска народна банка не бе включено в дневния ред на Народното събрание за тази седмица с вярата, че ръководещата коалиция може да стигне до издигането на единствено една кандидатура. Засега те са две - Андрей Гюров от Политическа партия и Любомир Каримански от Има Такъв Народ. Двамата бяха изслушани от бюджетната комисия на Народното събрание м.с. Заседанието се ръководеше от зам.-председателя й проф. Румен Гечев от Българска социалистическа партия. Заради подозренията в дипломата на Гюров, проф. Гечев отнесъл въпроса към атестационната комисия и не предал отчета за работата на комисията. Точно това наложило отлагането на съвещанието на Народно събрание и избора на нов шеф на Българска народна банка.

Засега нито един от двамата кандидати няма болшинство.

Управляващата четворна коалиция разполага със 109 гласа, само че те са разграничени.

Българска социалистическа партия, Демократична България и ГЕРБ още нямат решение зад кого ще застанат.

Гласовете на Има Такъв Народ, ГЕРБ и Движение за права и свободи са 118 и биха могли да се консолидират зад кандидатурата на Каримански, настояват осведомени. Ако обаче ГЕРБ не гласоподават, единствено Има Такъв Народ и Движение за права и свободи разполагат с 59 гласа. И за избора на Каримански ще би трябвало да се " помолят " за няколко гласа от " Възраждане ".

Андрей Гюров е твърдо подсилен от Политическа партия, които имат 67 гласа и " играта с кворума " би могла да му помогне.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР