С три грамоти за „Живи човешки съкровища“ област Смолян стана

...
С три грамоти за „Живи човешки съкровища“ област Смолян стана
Коментари Харесай

С Неделинският двуглас страната ни кандидатства за ЮНЕСКО

С три грамоти за „ Живи човешки съкровища “ област Смолян стана отличник на гала в Министерство на културата за принос в опазването и популяризирането на нематериалното културно завещание и Европейската година на културното завещание – 2018.
Отличията бяха връчени на Регионалния исторически музей " Стою Шишков " – Смолян, на Читалище „ Светлина”- гр.Неделино за неповторимия Неделински двуглас и на НЧ " Родопска просвета-1923 " в Девин.
Групата за достоверно двугласно пеене от Неделино поздрави присъстващите на церемонията. Двугласното пеене от Неделино е и идната кандидатура на страната ни за Представителната листа на ЮНЕСКО на нематериалното културно завещание на човечеството, оповестиха от Министерство на културата.
Националната система " Живи човешки съкровища – България " се координира от Министерството на културата, Института за фолклор при Българска академия на науките, със съдействието на Националната комисия на ЮНЕСКО в България. Целта й е запазване на знанията и уменията за културно изложение, които имат значимо историческо, художествено и културно значение за страната, както и тяхното предаване на идващите генерации. Един от най-ефикасните способи за трайно предпазване на нематериалното културно завещание е грижата хората, които го въплъщават, да не престават да усъвършенстват своите познания и умения и да ги предават на идващите генерации, показват уредниците.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР