С традиционното коледно ястие ануш абур децата от Арменското училище

...
С традиционното коледно ястие ануш абур децата от Арменското училище
Коментари Харесай

С ануш абур събират пари за юбилея на Арменското училище

С обичайното коледно ядене ануш абур децата от Арменското учебно заведение подсладиха идните зимни празници. Гозбата, чието име значи сладка чорба, забърка брачната половинка на шефа Симон Тютелян - Мариан, за благотворителния кулинарен базар в школото. Традицията идва от Анадола, откъдето са и моите корени, а всяка съставна част прибавя освен усет, а и символика в арменското ашуре, разкри Тютелян. Житото, орехите и сушените плодове в рецептата са за обилие вкъщи, а кайсиите участват като знак на Армения. Ануш абур е подобаващ за коледната софра и по още една причина - има си въглехидрати, белтъчини и мазнини, което я прави питателна и здравословна храна за всички, които постят и са се отказали от месото.

Майки на деца от всички класове също запретнаха ръкави и надминаха себе си в коледните вкусотийки и декорирането им с глазура и фондан. Третокласничките Маша и Даша си поставили специфичните престилки с къдрички, с които вървят на великденското боядисване на яйца в митрополията и които препасват, когато им пристигна вдъхновението да рисуват. Този път двете девойки, навивали миникроасанчета, освен това два типа - с плънка от орехи и с заряд от шоколад. Сестрите с разлика единствено 1 година, които всички мислят за близначки, са родени в Москва, само че от 3 година живеят под тепетата. Вече научиха български за шестички, удовлетворена е майка им. Даша по три пъти дневно сменя желанията си, само че Дядо Коледа е извършил главното - ролери на Сой Луна, каквито ще получи и Маша. Тия дни някой споделил на девойките в учебно заведение, че Добрият дъртак не съществува. А те го отрязали: „ Щом мама споделя, значи има! ”.

Маминият престиж още се подвигна на трапезата, отрупана с маршмелоу на пръчици, саралия, баница, сладостен колбас, захаросани ябълки, обичайните съветски палачинки - блинки и арменския сладкиш гата. Мъфини с коледни звезди и кексчета-подаръчета с бели панделки бяха подредени до дребни сладки с формата на елхи, заснежени с пудра захар и посипани с червени и зелени топчета. Шоколадови бонбони с по една снежинка от горната страна и коледни звезди, „ гравирани ” тънко-тънко с пулверизатор, солени пръчици и кекс с формата на Дядо Коледа предлагаха още майките. Зад щанда застана и учителката в пенсия Елза Вартанян, която преди години бе номинирана от диаспората за най-хубавата преподавателка по арменски.

Димитър от 5. А дойде изгладнял след часа по музика и си избра сладки с локум. А съученичката му Мадлен купи 4 коледни мъфина - да има за всички вкъщи. Тя оказва помощ всяка година в приготвянето на ястията вкъщи, само че в никакъв случай не се пада паричката от питката. Не се сърди - по-добре играта да е почтена.

С приходите от кулинарния базар Арменското учебно заведение ще помогне на свои ученици в затруднено състояние. Предната вечер в новотела пък школото направи Коледен бал и ликвидация на сувенири и рисунки на децата. Постъпленията от тях са за честване на 185 година от основаването на учебното заведение следващата година. В знаковата 2019 година се оказало доста мъчно да се откри зала - като се изключи че няма свободни, наемите варират от 2000 до 16 000 лева Затова с ученически благотворителни начинания занапред се събират средства за разноските. На бала постъпиха 980 лева под форма на подаяние, а на базара бяха продадени декорации и детски произведения за още към 1200 лева Школото обаче умува и над различен вид - дали вместо да пръска пари за наем на зала, да не събере общността напълно по арменски на поляна с обичайно приготвено месо на скара хоровац.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР