С традиционен събор в областта Петрова нива снощи бе отбелязана

...
С традиционен събор в областта Петрова нива снощи бе отбелязана
Коментари Харесай

На Петрова нива отбелязаха 115 години от Илинденско-Преображенското въстание

С обичаен събор в региона Петрова равнища нощес бе маркирана 115-а годишнина от Илинденско-Преображенското въстание. Съборът се организира под патронажа на президента на Република България Румен Радев. На събитието участваха президентът, вицепремиерът Валери Симеонов, водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, водачът на АБВ Румен Петков, евродепутатът Ангел Джамбазки, както и десетки жители. Съборът приключи с тържествена заря-проверка.

В словото си президентът Румен Радев съобщи, че още веднъж над Странджа ехти революционният химн, с цел да ни напомни славната и трагична 1903 година „ Тук на именитото тракийско гробище нашите предшественици впериха взор пред свободата и достолепието, водени от веруюто да дадат своя принос ", добави президентът Радев.

„ Тракийските делегати поддържаха решението в Македония за повдигане на въстание. Когато нашите сънародници в Македония въстават мястото на тракийци беше да бъдат паралелно с тях. Дейците на 7-ят въстанически окръг ясно осъзнаваха, че 20-дневната независимост на Охридско ще има извънредно висока цена, само че нямаше мощ, която да ги отклони от тяхната религия в идеята за независимост и единство на отечеството. Погромът на въстанието е кървясъл –едновременно действаха патронът, огънят, ножът и бесилката, както написа в летописа Христо Симеонов ", сподели още в словото си президентът и добави, че пепелищата на Тракия гълтам хиляди животи и човешки ориси.

„ Хиляди българи се простят вечно с родния си край и са превърнати в бежанци, устремили се към избавление в Свободна България. За това и справедливите ни упования са историческата истина да бъде отстоявана и това зависи от всички нас ", добави той. Държавният глава посочи, че е сложил непосредствено въпроса за обезщетенията на тракийските бежанци пред президента на прилежаща Турция.

„ Ще не преставам да изисквам явен отговор и при всеки случай, когато историческите обстоятелства се подценяват или слагат под подозрение ", добави той. Държавният глава съобщи, че никой не може по-добре и по-вярно да придвижи във времето загатна за освободителните битки на Тракия и Македония с изключение на потомците на нашите герои, които са посветили живота си на българската национална концепция.

„ Благодаря ви, че пазите жив загатна и традициите и то освен тук на Петрова равнища, а в своето всекидневие и за това, че ги носите надълбоко в сърцата си. Нека бъде светла паметта на всички починали и напуснали вечно родния си край в Илинденско-Преображенското въстание. Ние помним и няма да забравим. Вечна популярност и реверанс ", сподели още Радев.

Пред публицисти вицепремиерът Валери Симеонов съобщи, че сме в дълг към всички дали живота си. „ Мястото ни е тук и най-малкото, което можем да създадем е да поднесем цветя и да се преклоним пред погледа на преображенеца ", добави Симеонов.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР