С традиционен ритуал отбеляза днешния празник най-голямата специализирана АГ болница

...
С традиционен ритуал отбеляза днешния празник най-голямата специализирана АГ болница
Коментари Харесай

С традиционен ритуал отбелязаха Бабинден в Селена СНИМКИ

С обичаен обред означи днешния празник най-голямата профилирана АГ болница в Южна България – „ Селена “. Нейният началник – проф. Благовест Пехливанов, основна акушерка Марияна Полихронова и Капка Стойкова – една от майките, доверила се на екипа за раждането на второто си дете, извършиха обреда пред погледите и аплодисментите на медицинския екип на болничното заведение. Майката ритуално поля вода за измиването на ръцете на гл. ак. Марияна Полихронова и проф. Пехливанов, а те насочиха пожелания за здраве на сътрудниците и от ден на ден родени бебета. Ритуалът продължи с обичайното разчупване на питката, предвещаваща съотношението сред броя на родените девойки и момчета за годината. Оказа се, че за всеки юноша, роден през 2019-а, ще има и една млада дама. За празника ак. Катя Павлова – два пъти печелила премия за най-хубава акушерка, беше подготвила особено изпечени питки и сладкиши, които обаче не попречиха на лекарите бързо да се върнат на работа. До 12:00 часа на обяд към този момент са се родили 12 бебета в болничното заведение, измежду които и две двойки близнаци.

Болница „ Селена “ е основана през 2006 година и към този момент се е открила като едно от най-предпочитаните места за някои от най-важните моменти в живота на дамата и в взаимния живот на едно семейство. Само през миналата 2018 година в болничното заведение се родиха 2292 бебета – половината от всички родени в пловдивска област. Близо 60% от тях се раждат с интервенция, а включително влизат високорисковите бременности и бебета, заченати след ин витро процедури. Ин витро клиниката на болничното заведение е на трето място в страна по брой осъществени процедури, само че на първо по успеваемост – от самото си пускане тя не е спадала под 50%. През миналата 2018 година са осъществени и 4026 гинекологични интервенции, 90% от които по лапароскопски път.

Болницата разполага и със лично неонатологично поделение, през чиито натоварен бранш минаха близо 200 бебета, доста от които родени прибързано и с тегло до 1 кг. След приемане на висококачествена грижа и поддръжка всички те към този момент са изписани при фамилиите си. Изключителна поддръжка получиха и раждащите дами в болничното заведение с откриването на тъканна банка „ Селена Целс “ на територията ѝ, която дава късмет за предпазване на оптимален брой стволови кафези.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР