С това се слага край на хаоса в моторния спорт

...
С това се слага край на хаоса в моторния спорт
Коментари Харесай

Весела Лечева окончателно върна лиценза на автомобилната федерация

С това се поставя завършек на хаоса в моторния спорт у нас, създаден от някогашния министър Радостин Василев

Единствената организация, която може да управлява автомобилния спорт у нас, е Автомобилна федерация на България (АФБ). Това стана факт, откакто служебният състезателен министър Весела Лечева анулира заповедта на своя предходник Радостин Василев за издаване на лиценз на Българска федерация за авто спорт (БФАС). Промяната е към този момент нанесена в регистрите на министерството на младежта и спорта (ММС), написа.

С това се поставя завършек на лицензионните каши в автомобилизма, които забърка Василев, до момента в който оглавяваше ММС. А той ги забърка с демонстрираните от него и при предходни случай пищност и безпардонност, без да се преценява с обективните условия или с каквото и да е странично мнение.

Намесата на някогашния член на Има Такъв Народ в автомобилния спорт стартира още на втория месец от встъпването му в служба като министър - през януари. На 26 февруари 42 автомобилни клуба, събрали се в Стара Загора, с цел да обсъдят обстановката, му написаха отворено писмо. В него те го упрекнаха, че беседва зад тила им с БФАС за връщане на нейния лиценз. А също, че е назначил инспекция на АФБ в края на януари, документи за която федерацията по този начин и не е получила.

Клубовете също по този начин изрекоха и съмнения, че Василев прави политическа кавга с федерацията в сгода на някогашния авто ас Димитър Илиев (тогава състезателен консултант на премиера Кирил Петков), чийто татко Владимир Илиев бе началник на БФАС, когато през 2019-а лицензът ѝ бе лишен (от 2021-ва на този пост към този момент Румен Дунев).

В отговор Василев високопарно съобщи през март, че няма да дава отговор на въпросите на клубовете и упрекна президента на АФБ Камен Михайлов в неучтивост, като съобщи, че снема от него всякакво доверие и ММС няма да работи с него. Ден по-късно изказване президентът на АФБ разгласи, че се отдръпва от поста, с цел да има късмет за реализиране на съгласие в автомобилния спорт.

Това обаче не попречи на Василев през май да издаде заповед за лишаване на лиценза на АФБ. При това без да вземе под внимание един главен факт: Съюзът на българските автомобилисти (СБА), като единствен собственик на правата на FIA в България за образуване на автомобилни надпревари, е дал това право на АФБ. А и СБА лиши това право на БФАС през 2019-а и тъкмо това стана мотив за отнемането на нейния лиценз.

Независимо от тези обстоятелства, безусловно дни преди да напусне кабинета на III етаж в Спортната палата (на 13 юли), Радостин Василев издаде неопределен лиценз на БФАС, която няма право да провежда надпревари и не е приета от FIA.

През август Върховният административен съд анулира заповедта на някогашния министър за лишаване на лиценза на АФБ, а по-късно и замрази издаването на лиценз на БФАС.

Същевременно СБА изпрати писмо до FIA за уточняване на проблема с правата за образуване на надпревари в България. Отговорът на президента Мохамед бин Сулаем до ръководителя на СБА Емил Панчев от 7 октомври е безапелационен:

" БФАС подаде молба за асоциирано участие към FIA [...] Въпреки това до БФАС не е изпращано удостоверение от FIA, защото федерацията (FIA) към този момент се съставлява в страната от СБА в ролята му на собственик на спортните права. Следователно молбата на БФАС не предстои на разглеждане от способените органи на FIA. "

Взимайки поради това уточняващо писмо, в понеделник Весела Лечева е лишила дефинитивно лиценза на БФАС и е върнала този на АФБ, с което се поставя завършек на траялия пет месеца безпорядък в моторния спорт у нас. Междувременно АФБ свика изключително общо изборно заседание на 26 ноември, на което ще бъдат гласувани и промени в устава.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР