С тези около 12% средно увеличение на заплатите, които и

...
С тези около 12% средно увеличение на заплатите, които и
Коментари Харесай

С 12% увеличение на заплатите инфлацията ще бъде компенсирана, смятат от КНСБ

С тези към 12% приблизително нарастване на заплатите, които и Централната банка предвижда, че през 2023 година ще бъдат факт, ние считаме, че насъбраната инфлация досега ще бъде обезщетена, включително и за работещите в обществения бранш.

Това разяснява в „ Събуди се ” президентът на КНСБ Пламен Димитров.

„ Бюджетът трябваше да бъде признат в края на предходната година. Тогава ние декларирахме упованията и настояванията на хората за този към милиард и 100 милиона, които тогава формулирахме съответно по организации, по браншове, по обособени структури за нарастване на заплатите. Единствената цел – да догоним инфлацията ”, добави той.
Димитров посочи, че инфлацията е генерирана през предходната и в края на 2021 година от растежа на цените на производител. „ Тя пристигна от индустриалната част, а не от потребителите. Тоест, от предлагането, а не от търсенето. И тези изгубени приходи, към 30% инфлация кумулативно за двете години, трябваше да бъдат покрити и в публичния бранш. Частният го направи ”, уточни президентът на КНСБ.

Той изясни, че множеството от настояванията на синдикатите са били изпълнени. „ Останаха обаче и неизпълнени – за Изпълнителната организация за битка с градушките, архивите също са със скандално ниски хонорари, нарастване нямаше и за работещите в тол системата. Нашата борба обаче продължава за Бюджет 2024 ”, разясни Димитров.

Защо, все пак, не усещаме спада на инфлацията, той сподели: „ Когато тя се забавя, значи, че цените порастват с по-бавни темпове, само че не престават да порастват. Трябва да минем в режим на дефлация за дълго време, с цел да забележим ясно понижение на някои цени ”.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР