С терористи не се преговаря, а се ликвидират, но как

...
С терористи не се преговаря, а се ликвидират, но как
Коментари Харесай

Как ще преговаряме с терористи?

С терористи не се договаря, а се унищожават, само че по какъв начин да се ликвидира терористична страна - особено в случай че става дума за огромна нуклеарна мощ, а не за фантомната " Ислямска страна "?, която разгласи на 23 ноември Русия за спонсор на тероризма, няма такава цел. Тя продължава серията от сходни международни заявления, откакто на 13 октомври Парламентарната асамблея на Съвета на Европа провъзгласи в   " сегашния съветски режим за терористичен ", а на 21 ноември Парламентарната асамблея на НАТО прикани също в страните от Алианса  " да заявят ясно, че съветската страна при сегашния режим е терористична ".

Нюансите във формулировките нямат огромно значение, тъй като

Кремъл плюе на всички рецензии

Но щом многостранните неоправдателни заявления зачестяват, евентуално имат смисъл. Те няма да унищожават Русия, само че унищожават остатъците от нейния интернационален престиж. Режимът на Владимир Путин се опиянява да размахва оръжия като севернокорейския си другар и не осъзнава, че  губи своята мека мощ, т.е. способността си да влияе на света. А тя е по-важна от грубата мощ. С бомби и ракети не се печелят сърцата и мозъците на хората, като се изключат неколцината диктатори, които се крепят на власт с съветско оръжие - като режимите в Беларус, Сирия и Мианма. Историята не помни по-голяма интернационална изолираност на Русия, освен това реализирана за рекордно малко време. След 20-годишния си престой на върха Путин срина единствено за девет месеца война облика си от типичен автократ до интернационален терорист.

Той сложи знак за тъждество сред себе си и страната,

с което ѝ нанесе вреди за дълги години, даже откакто си отиде.

Известно е, че Съединените щати влизат с принуда и в двете международни войни, тъй като избират да гледат отдалеко по какъв начин великите европейски сили враждуват между тях. Когато в изследвания на публичните настройки американците били питани в  началото на Втората международна война " Трябва ли Америка да води война срещу Германия? ", болшинството отговаряло негативно. А формулиран по различен метод въпросът: " Трябва ли Америка да води война против Хитлер? ", предизвиквал преобладаващо позитивни отговори. Обяснението е, че когато ставало дума за Германия, хората си мислели за страната на философи, поети и композитори, само че името Хитлер пораждало омерзение. В последна сметка на Америка ѝ се постанова да води война колкото с Хитлер, толкоз и с Германия.

В момента следим сходно раздвояване

Има мощна податливост да бъде жигосан режимът на Путин, само че не толкоз страната Русия, която се преглежда ненапълно като жертва на неговата тирания. Затова Европарламентът се въздържа да назова Русия терористична страна, а я дефинира като спонсор на тероризма. Той призова всички съветски жители " освен да откажат да бъдат въвлечени във войната, само че и да стачкуват против жестоките военни закононарушения против народа на Украйна, осъществени от Руската федерация от името на съветския народ ", а също изрази " поддръжката си за съветските жители, които стачкуват и се борят против сегашния режим от или отвън Русия ". Отделно бе приканена Еврокомисията, Европейската работа за външна активност и страните членки " да продължат да дават протекция и краткотраен заслон на руснаците, които са преследвани поради опълчването си на режима ".

Руското общество е прекомерно инертно и това не е от през вчерашния ден.

Колкото повече усеща войната като опасност за личното си богатство, толкоз повече ще се изпарява ентусиазмът му, че се възражда някаква велика Русия, както го твърди кремълската агитация. Първите белези на всеобща пасивна опозиция проличаха след оповестяването на частична готовност за набирането на 300 000 непрофесионални военни за фронта. Началната реакция бе всеки да се избавя както може и младите мъже хукнаха да търсят убежища в чужбина. Подобна, само че по-парадоксална картина е следена при започване на Първата международна война. За нея написа Пол Кенеди в книгата си " Възход и проваляне на великите сили ", където сочи " смайващия брой от два милиона руснаци, които се женят през август 1914 година, с цел да не попаднат в армията ". Със своята пасивна опозиция тези хора са били предвестници на по-сериозен вътрешен протест, който избива на повърхността през 1917 година Тогавашният режим също е бил мощно наказателен, само че потискането на общественото неодобрение единствено е натрупало скрита сила за отменяне на властта. Путин, който счита, че следва образеца на съветските царе в основаването на имперска страна, просто демонстрира, че е лош ученик и нищо повече.

Макар и нерешително, България стартира да схваща,

че няма по какъв начин да се подпира на гниещ режим. Всяка партия, която му симпатизира или се въздържа да го осъди в синхрон с демократичните сили в Европа, рискува също да изгние. Такъв е рискът за Българската социалистическа партия, която, въпреки и да членува в Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент, се посрами при гласуването на резолюцията. И петимата евродепутати от Българска социалистическа партия гласоподаваха срещу нея. Сред тях бе и някогашният водач на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев, който е родом от Украйна. Такъв едносъставен блок от 100% политически отцепници от групата на европейските социалисти не образуваха левите евродепутати от никоя друга страна.  Ето останалите социалдемократи, които натиснаха алено копче: трима от Италия при 16 леви евродепутати, двама от Германия при също 16 леви евродепутати, и двама от Словакия при група от трима леви.

Сякаш персонално Корнелия Нинова, която не демонстрира огромен афинитет към Европейски Съюз, само че е склонна да използва недомлъвки за Русия, бе отишла да натиска бутоните вместо българските соцдепутати в Страсбург. С държанието си Българска социалистическа партия се върна в 1991 година, когато се чудеше по какъв начин да реагира на бутафорния прелом в Москва, тъй като си мислеше, че следва подсилване вместо раздробяване на Съюз на съветските социалистически републики. Нищо чудно закостенялото управление да се заблуждава, че режимът на Путин ще оцелее, и затова си пази малки врати към него.

Но да се угодничи на терористи е рисковано, тъй като води към самоизолация. Някой прочее виждал ли е в последно време Корнелия Нинова да бъде канена нейде в Европа? Оттук нататък ще бъде канена още по-малко.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР