С темпото, с което растем, ще стигнем 40% дълг спрямо

...
С темпото, с което растем, ще стигнем 40% дълг спрямо
Коментари Харесай

Кузман Илиев: С темпото, с което растем, ще стигнем 40% дълг спрямо икономиката ни

С темпото, с което растем, ще стигнем 40% дълг по отношение на стопанската система ни, разяснява за БГНЕС Кузман Илиев, икономист от Съвета по стопански и обществени политики (СИПП). Според него няма по какъв начин да заобиколим икономическите закони и да трупаме такива отговорности, които математически не можем да изплатим и да чакаме, че няма да имаме проблеми.

" Когато си по-малък, по-изостанал в развиването си, имаш по-малко право на неточности ", счита икономистът. Той напомни, че в края на 90-те години румънци и руснаци са банкрутирали с дълг сред 10-15% от стопанската система си.

" Нашият към този момент е 30%, трябваше до две години да сме на тези 30%, а в действителност с темпото, с което растем, ние ще стигнем 40% дълг по отношение на стопанската система ни - 15 милиарда лева дълг на година ", предизвести икономистът. Той означи, че ние сме дългово пристрастени и в действителност казусът е наклонността. Икономистът посочи, че България е в ръб и не може да си разреши да задлъжнява доста, тъй като по този метод рискува валутната котва.

" На някой може да му хрумне да я изоставя, тъй като не можем да си плащаме, само че при нас казусът е по-скоро ликвиден, по тази причина тъй като ние може в един миг да нямаме нужния кеш, с който да си посрещаме потребностите ", изясни анализаторът. По думите му главният проблем не е толкоз дефицитът, а дългът.

" Големият проблем е, че в действителност разноските на страната са все по-голям дял от стопанската система – те бяха едни 35-36%, в този момент гоним 45%. Ние вървим към това 50% от това, което стопанската система създава, държавното управление да го харчи през бюджета и да го насочва политически. Ние знаем, че за жалост това събитие е подхранвано по този начин и се назовава корупция доста постоянно когато се злоупотреби с тези средства ", безапелационен е Илиев. Той посъветва да се работи за по-ясно разпределена страна с по-ясни функционалности и доста по-внимателно със задлъжняването.

" Ние сме с байпас за сърцето – борда, а това, че някой пуши по три кутии цигари не би трябвало да ни подхлъзва да пушим по три кутии и половина, тъй като ще страдаме по-бързо, само че и този, който пуши по три кутии цигари в напреднали западни страни като Италия, като Франция, които се подхлъзнаха по това ще платят огромна цена. Няма по какъв начин да заобикаляш стопански закони и да трупаш такива отговорности, които математически да не можеш да изплатиш и да нямаш проблем ", акцентира икономистът.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР