С температури над нормата за по-голямата част от страната ще

...
С температури над нормата за по-голямата част от страната ще
Коментари Харесай

Очаква ни малко по-топъл февруари

С температури над нормата за по-голямата част от страната ще е февруари, като предстоящата позитивна месечна особеност ще варира от 0,5 до 2 градуса. Спрямо нормите по-голямо ще е отклонението на температурите още веднъж в Северна България.

Месечната сума на преваляванията ще бъде към и под нормата, като в южните региони упованията са да вали повече.

Средните минимални температури за месеца са от минус 5 до 2 градуса, а междинни оптимални - от 4 до 9 градуса. Средната сума на преваляванията е сред 30 и 50 литра, в южните и планинските региони до 90 - 110 л/кв. метър.

Динамиката на атмосферните процеси над Европа през множеството дни от месеца ще се резервира висока и през Балканския полуостров постоянно ще минават атмосферни разстройства.

Още в първите два дни от месеца под въздействие на циклонален ураган с център южно от страната ще се сътвори валежна конюнктура. Във вторник ще е облачно и прохладно. През втората половина на деня от запад на изток ще завали - в равнините дъжд, в планинските региони сняг, по високите полета дъжд и сняг. От северозапад ще стартира захлаждане и последователно сняг ще завали и на по-ниска надморска височина. В сряда ще вали основно в Южна и Източна България.

Застудяването ще продължи и в съвсем цялата страна преваляванията ще са от сняг. Най-големи ще бъдат валежните количества в южните и източните региони. Ще се образува снежна завивка, по-дебела в планинските региони, както и тук-там в югоизточните. Заради мощния вятър тук-там в Източна България са вероятни навявания по пътищата. Дневните температури ще бъдат от 0 до 5 градуса.

В четвъртък и изключително в петък ще има по-съществени разкъсвания на облаците. Сутрешните температури ще са до -7, -8 градуса в котловинните полета, а дневните - от 3 до 8 градуса.

В събота ще се затопли по-чувствително и оптималните температури ще бъдат от 6 до 11 градуса. Облачността ще е раздрана.

На 6 февруари ще премине нов бърз леден фронт. От запад на изток ще превали дъжд, преминаващ в сняг, само че без формиране на основна снежна завивка.

Между 7 и 10 февруари ще се затопля. Ще има и повече слънчеви часове. Дневните температури ще доближава 8-13, тук-там до 15 градуса.

В началото на второто десетдневие температурите ще се намалят, само че ще останат по-високи от нормалните. По-съществено захлаждане е допустимо в средата на месеца - през интервала 13-15 февруари, когато ще има и валежи от дъжд и сняг.

Кратки превалявания се чакат и към 18 февруари, когато също ще има намаляване на температурите.

В дните към и след 20 февруари ще има повече топли и слънчеви часове, като не са изключени оптимални температури и до 20 градуса.

Ще има и захлаждания, при които в Северна България и по високите полета дъждът ще минава в сняг, като такива са по-вероятни към и след 25 февруари.

Изминаващият януари за съвсем цялата равнинна част на България ще приключи с позитивна особеност - в Южна Българи до 2 градуса, а в Северна сред 2 и 4 градуса над нормата (нормата е изчислена за интервала 1961-1990 г.), заключи климатологът.

Най-наднормено беше в западните региони на Дунавската низина, където има места с позитивна особеност над 4°. В междинните и високи елементи на планините са регистрирани междинни месечни градуси към и под нормата.

Месечните суми на дъжда в множеството региони са към и под откритите правила, като релативно повече валя по северните скатове и подножия на планините, в Западна Тракия и Странджанско-Сакарския регион.

Според историческата информация при по-силни захлаждания през феврурари са отбелязвани ниски температури и под минус 20 градуса. Най-ниските показания на термометрите през февруари са регистрирани в Севлиево (-35°), в Исперих и Кнежа (-32°), във Видин, Чирпан, Горна Оряховица (-31°).

Много леден е бил февруари през 1929-а, 1944-а, 1950-а и 1954 година. В по-ново време студен февруари имахме през 2005 и 2012 година

Най-високите регистрирани температури през февруари са сред 19 и 24 градуса, тук-там в Тракия, Предбалкана и в Дунавската низина - и по-високи. В Пловдив и Кнежа са измервани и 26 градуса, а в Ловеч, Плевен и Димитровград - 25°.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР