С тематична музикално-поетична и фолклорна програма официално бяха открити Ботевите

...
С тематична музикално-поетична и фолклорна програма официално бяха открити Ботевите
Коментари Харесай

С музикално-поетична и фолклорна програма откриха Ботевите тържества в Лютиброд /снимки/

С тематична музикално-поетична и фолклорна стратегия публично бяха открити Ботевите тържества в Лютиброд. Да почетат паметта на Христо Ботев и на починалите за свободата и независимостта на България по здрач на 2 юни на площада при моста на река Искър се събраха голям брой поданици и посетители на мездренското село. Сред тях бяха кметът на Мездра Иван Аспарухов, заместник-кметът Нели Минева, представители на Мотоклуб „ Кан Аспарух 681 “ от Варна, Шумен, София и Мездра.
Слово, отдадено на 145-ата годишнина от подвига на Ботевата чета, произнесе кметският наместник на Лютиброд Иван Коцев. На сцената се изявиха Женският национален хор при локалното читалище „ Колката “, младите вокални реализатори Данита Павлова, Ева Христова и Тереза Стоянова от Сдружение „ Новото потомство на гениите “ и танцьорите от Ансамбъл „ Мездра “. Патриотични стихове рецитираха 75-годишната Кръстинка Караджова и Леда Костадинова, която е единствено на 3 години и половина.
На почетна стража пред паметника на поета бунтовник застанаха трима млади „ гвардейци “, пременени в четнически униформи. Венци на благодарност бяха поднесени от името на Община Мездра, Кметство Лютиброд, НЧ „ Колката “ и Клуба на пенсионерите в селото.
С едноминутно безмълвие и рухване на колене присъстващите отдадоха респект към хилядите знайни и незнайни герои, отдали живота си за националното избавление и обединяване на Отечеството. Сред тях са повече от 30 лютибродчани, починали в Балканските войни 1912-1913 година, Първата международна война 1915-1918 година и Втората международна война 1939-1945 година
Днес от 11 часа в местността „ Рашов дол “ ще бъде отслужена панихида за починалите на това място през бунтовната пролет на 1876 година 12 Ботеви четници, предвождани от Георги Апостолов.
От 13 часа край Посетителски център „ Ритлите” ще бъде открит нов ъгъл за отдих и детски игри, който е построен по план, утвърден за финансиране в състезанието „ Обичам природата - и аз участвам” на Министерство на околната среда и водите и на Предприятие за ръководство на дейностите по запазване на околната среда в границите на Националната акция „ За чиста околна среда - 2021 “.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР