С телена ограда е опасана част от пл. Централен срещу

...
С телена ограда е опасана част от пл. Централен срещу
Коментари Харесай

Как реститути вдигнаха врата у поле на площада

С телена ограда е опасана част от пл. " Централен " против Пощата, тъкмо до археологическите разкопки. Върху мрежата са окачени две табели,  на които с огромни букви написа, че парцелът е частен. Оградата в нищото си има и врата със секретна брава.

Загражденията са сложени от реститутите още в събота, описаха очевидци. Те умерено са набили колчета и са опънали тел, без да ги спре Общинска полиция или чиновници на Общинска защита, които дежурят нонстоп на Главната. Хората се спираха през вчерашния ден към оградата и се чудеха по какъв начин на площада се е появил частен парцел. Други пък се сетиха, че в края на предходната година на същото място бяха съборени четири търговски обекта след дълъг и гръмък спор  между наследниците и Община Пловдив. 

Теренът с повърхност към 300 кв. метра на ъгъла с Главната беше върнат през 1999 година на реститути и те с позволение на Община Пловдив са построили постройка с три магазина и заведение за бързо хранене. Кметът Иван Тотев обаче е обжалвал заповедта за реституцията, издадена от тогавашния регионален шеф Андон Андонов, с претекст, че няма по какъв начин част от площада, който е обществена благосъстоятелност, да е частна.  Делото сред Община Пловдив и наследниците продължи няколко години и през декември павилионите бяха съборени. Зам.-кметът инж. Димитър Кацарски  тогава твърдо съобщи, че теренът е  общински и съдът се е произнесъл в интерес на общината. Реститутите се заканиха да се жалват в Страсбург. Според техните документи парцелът  е възобновен на 30 наследници. Версията на реститутите е друга. „ Павилионите бяха отстранени, макар че производството против заповедта на кмета още беше висящо. Но във връзка с собствеността Общината даже не е завела дело, с което да я оспори. Затова притежателите са в правото си да обозначат по този начин своята територия ”, изясни адвокатката им Паулина Христева.

Зам.-кметът Розалин Петков, който тази седмица  изпълнява длъжността градоначалник, до момента в който Иван Тотев е в Съединени американски щати, сподели, че не знаеше през вчерашния ден за какво част от площада е заградена. Шефката на дирекция " Общинска благосъстоятелност " Мирослава Сукарева посочи, че Община Пловдив е спечелила дело за постройките, само че не и за земята под нея.

Градската администрация води упорита борба за тези 300 кв. метра с концепцията да построи пешеходна връзка от площада до археологическите разкопки на Римския форум-север.  Напролет археолозите  начело с Мая Мартинова трябваше да продължат изследването на античния Филипопол досами противоречивия парцел. Но и публичната поръчка за реконструкцията на пл. " Централен " е обжалвана от мистериозната Анка Ангелова, както " Марица " към този момент писа.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР