С течение на еволюцията много органи и части от човешкото

...
С течение на еволюцията много органи и части от човешкото
Коментари Харесай

8 части на тялото, които вече са непотребни

С течение на еволюцията доста органи и елементи от човешкото тяло са изгубили своите първични функционалности, трансформирайки се в безполезни добавки. Еволюционният антрополог Дорса Амир приказва за това от кое място идват " спомагателни детайлности " в нашето тяло, пишат съветски уеб сайтове, представени от БГНЕС.
Днес някои елементи от човешкото тяло са изцяло непотребни макар обстоятелството, че в предишното са играли значима роля за човешкото оцеляване. Според Дорса Амир, постепенен антрополог от Бостънския лицей, " еволюционното оцеляване “ на тялото е предмет на проучване от години. Амир изясни, че в случай че някоя част от тялото престане да бъде потребна, тогава тя стартира „ еволюционното си пътешестване “.
Ето и лист с частите на тялото, които към този момент не употребяваме:
1. Апендикс
Апендиксът е може би най-известният от " безполезните " добавки на индивида. Преди доста години той е помагал на хората да усвояват богати на фибри храни. Въпреки че доста гръбначни животни към момента разчитат на този орган, той е изгубил полезността си за нас с течение на времето, тъй като хората са минали към доста по-разнообразна диета, и към този момент не се нуждаят от груба храна. Въпреки това, даже в такова положение не може да се назова изцяло безсмислено - постоянно потребните симбиотични бактерии се заселват точно в апендикса.
2. Дълъг палмарен мускул
Ако поставите гърба на китката на масата и свържете палеца с дребния пръст, ще видите издаден мускул. Това е Musculus palmaris longus - в древността той е помагал за по-добър захват на ръката, и съгласно Encyclopеdia Britanica образува доста мощни крака. След като човек към този момент не се прехранва по примитивен метод и към този момент върви изправен, този мускул атрофира с времето. 10% от хората пък въобще към този момент нямат подобен мускул - и това не прави ръцете им по-малко мощни.
3. Мощни челюсти и мъдреци
Голяма челюст с дебели челюстни мускули е нужна, с цел да хапете и усърдно да дъвчете грубата храна със зъбите си. С течение на времето (поради същата смяна в диетата) челюстите ни са станали все по-малки и по-тънки. Това е обяснението и към този момент да нямаме потребност от зъби-мъдреци. Според учените актуалната храна към този момент е прекомерно мека и кътници не са ни нужни.
4. Arrector pili
Това необичайно латинско название отбелязва специфични мускулни нишки, които се намират в основата на космите на главата. Нашите предшественици са имали доста повече косми по тялото и главата, като тези дребни мускули са им помагали при потребност - те предизвикват настръхване и изправяне на космите на главата. Ако е възниквала някаква заплаха, настръхването на космите е създавало заблуда за по-масивен външен тип и е плашело дебнещите хищници. Със загубата на по-голямата част на косата и космите по тялото, тези дребни мускулни нишки става изцяло излишно.
5. Кокцикс
Около 5-8 седмици след зачеването в човешките ембриони може да се следи опашка. До раждането, обаче, опашката изцяло изчезва - прешлените се сливат и образуват опашната кост. Някога опашните кости са били потребни за стабилизиране на тялото по време на придвижване. В днешно време, обаче, това продължение е изцяло неефикасно. А когато бебе се роди с рудиментарна опашка, хирурзите я отстраняват с елементарна интервенция.
6. Аурикуларни мускули
Те управляват забележимата част на ухото, само че хората са изгубили способността да ги употребяват. След като сме в положение да въртим глава, към този момент не е належащо да ориентираме ушите си по посока на звука. Някои хора обичат да се хвалят, че могат да мърдат ушите си, само че това е единствената функционалност на тези мускули. За разлика от хората някои животни като котките да вземем за пример би трябвало да местят ушите си, с цел да чуват добре.
7. Мъжките зърна
Всички хора имат зърна, тъй като гърдите стартират да се развиват в напълно ранна фаза на ембрионалното развиване. По-късно тестостеронът води до образуването на мъжки полови органи. Зърната са идентични и при мъжете, и при дамите и имат голям брой нервни окончания, само че за разлика от женската анатомия, при мъжете те нямат никаква специфична функционалност.
Една от най-ранните научни теории допуска, че зърната са знак за способността на мъжете за кърмене, която се е изгубила в процеса на еволюция. Но по-късни проучвания демонстрираха, че нито един от мъжете измежду нашите предшественици не е имал такава функционалност на тялото.
8.Трети клепач
Може и да не знаете, само че притежавате трети клепач. Отворете двата, които към този момент са ви известни, и се вгледайте хубаво - ще го видите в ъгълчето на окото си, покрай слъзния канал. Третият клепач е излишък от „ нощната мембрана “, която можем да забележим при кокошките, гущерите и акулите. Той създава особено вещество, което събира непознати тела като прахуляк и нечистотия, които влизат в окото и могат да причинят увреждане на роговицата.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР