С Тайна бележка от началника на кабинета на Кирил Петков

...
С Тайна бележка от началника на кабинета на Кирил Петков
Коментари Харесай

Преговорите с РСМ: Бележка“ от Лена Бориславова и секретни документи от Генчовска

С " Тайна записка " от началника на кабинета на Кирил Петков - Лена Бориславова до министри, съдържаща настояванията на премиера по договарянията с РСМ, секретни документи по тематиката, импортирани в деловодството на Народното събрание от външния министър Теодора Генчовска и два часа спор дали чуването й дна Народното събрание.

Основният доклад на министъра: " Преговорите с РСМ са отвън пълномощията на Министерство на външните работи ". Това бяха главните акценти от три часа разногласия в пленарна зала на Народното събрание през днешния ден след искане на Има Такъв Народ Теодора Генчовска да бъде изслушана по договарянията с Република Северна Македония .
 Петков удостовери - решенията за РСМ отиват непосредствено при депутатите
Петков удостовери - решенията за РСМ отиват непосредствено при депутатите

Той разясни, че има няколко доста значими точки

Има Такъв Народ, ГЕРБ, Движение за права и свободи и " Възраждане " укориха, че окончателното решение е чуването на министъра на външните работи да бъде намерено и да се излъчва по Българска национална телевизия и БНР, защото в подобен вид съвещание " няма да е допустимо да се показват документи с класифицирана информация ".

С компромат нападна Тошко Йорданов от Има Такъв Народ . По думите му " по процеса за присъединение с РСМ е оказан напън ". Той уточни, че има " нещо намерено - записка от въпросната девойка Лена Бориславова ".

Тя била изпратена до Министерство на външните работи, Министерство на вътрешните работи и президента, като в нея се казвало, че имало извършена среща с еврокомисаря Оливер Вархеи и външно министерство, в която " имало изказвания на Вархеи за битие на сделка ". В бележката имало 8 неща, казани от българския министър председател Кирил Петков и показвали, че " е поемал сделки ".

От доклада на Генчовска станаха ясни две неща: Тя алармирала КСНС, че в границите на процеса по присъединение на РСМ към Европейски Съюз ще следват няколко съществени линии на държание, ще разчита на външния напън, ще показва конструктивност, ще се търсят неофициални отстъпки , ще се стреми да се разделят българските институции по тематиката, като търси метод да се ангажира с обособени български представители, за да се отслабва позицията ни и да реализира пробив в нея, цел е да се ръководи времето за взимане на решение в България.

Министърът на външните работи Теодора Генчовска е безапелационна, че представители на РСМ търсят контакти отвън Министерство на външните работи - задачата " унищожаване на българското искане - за механизъм за следене на участието й в Европейски Съюз и във връзка с македонския език ". Тя заяви, че е внесла през вчерашния ден в деловодството на Народно събрание документ с гриф " секретно " . Все отново имало прогрес и протокол за смяна на времевата рамка на договарянията. " Изисква се по въпроса да се взема политическо решение, което излиза отвън рамките на Министерство на външните работи ", счита тя.

Последва дълъг спор дали съвещанието да се закрие, с цел да се прочетат секретните документи, искане на оставка на ръководителя на Народното събрание Никола Минчев, а министър председателят Кирил Петков бе наименуван " поп Кръстьо " от депутата от ГЕРБ Костадин Ангелов.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР