С тържествено честване Перник отбеляза Националния празник на Република България.

...
С тържествено честване Перник отбеляза Националния празник на Република България.
Коментари Харесай

Кметът на Перник поведе празнично шествие за отбелязване на 141-вата годишнина от Освобождението на България

С тържествено честване Перник означи Националния празник на Република България. По традиция денят стартира с шествие, поведено от кмета на Община Перник Вяра Церовска, от пл. „ Св. Иван Рилски “ до Двореца на културата. Това оповестиха от пресцентъра на Общината. За да засвидетелстват благодарност към борците за свободата ни, церемонията почетоха народните представители, ръководителят на Общинския съвет, общински съветници и жители.

Под звуците на химна на Република България беше повдигнат националният байрак, а всички присъстващи с едноминутно безмълвие сведоха глави в символ на поклонение пред подвига на героите, отдали живота си за свободата на България.

"В историята на България има една дата, която е знак на Свободата - Трети март. Преди 141 години България възкръсва, народът ни извоюва Освобождението си от турско иго. Трети март е празникът, който ни възвисява със загатна за дълг и национализъм, водили самоуверено нашите предшественици в битките за национално избавление и обединяване. Трънливият път до 3 март минава през революционните комитети на Левски и пробуждането на българския дух, съзрява в саможертвата на априлци, изкачва стръмните гори и планини от хайдушките копнения до Ботевия връх Вола ", съобщи кметът Церовска.

Тя означи че в историята няма друга такава дата, която да вплита в едно родолюбието, възторга и поклонението пред нашите освободители и народите, дали жертва пред олтара на българската независимост.

"Нека сведем глава и се поклоним пред апостолите на свободата, да си спомним за книжовниците и будителите. Нека предадем на децата си един свят завет - да тачат, пазят и обичат Отечеството си, да градят с разсъдък и сърце, отговорно и въодушевено своя по-добър и хубав свят, с цел да бъде в сигурни ръце бъдещето на България. Нека помним, дано бъдем единни и носим в сърцата си гордия български дух! ", прикани кметът на Перник.
Слово за празника произнесе и регионалният шеф на област Перник Ирена Соколова.

"На днешния ден преди 141 години страната ни пое по пътя на своята жадувана независимост. Тя възкръсна и се възроди след епохи на тествания, поголовни заличавания, несполучливи опити за изтриване и заличаване на националната ни памет, еднаквост и съзнание. Вярата и битката на книжовниците, будителите и революционерите, съхранили духовната ни и материална просвета, бе избавителната мощ за идеята на пробуждането и обединяването на народа ни ", съобщи Соколова.

Изпълненията на Духовия оркестър и на танцовия състав при общински комплекс „ Дворец на културата” сътвориха още повече празнично въодушевление, а на края по традиция всички се хванаха на кръшно хоро пред културната институция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР