С тържествените звуци на симфонична рапсодия Вардар“ – гениалната творба

...
С тържествените звуци на симфонична рапсодия Вардар“ – гениалната творба
Коментари Харесай

Буря от емоции с Александрина Пендачанска на откриването на Варненско лято

С тържествените звуци на симфонична рапсодия " Вардар “ – гениалната творба на един от основателите на първия български фестивал - композиторът Панчо Владигеров – стартира по традиция Международният музикален фестивал " Варненско лято “ 2018. Гост-диригентът от Италия Пиеро Романо с чест изведе оркестъра към гръмък прочит на родната класика, а по-късно на сцената се качиха формалните посетители на форума, показани от началника на отдел Фестивали и планове към Дирекция Култура в Община Варна Десислава Георгиева. С приветствие от името на министъра на културата Боил Банов се обърна към всички зам.-министърът Румен Димитров. От името на домакините – кмета Иван Портних и Общинския съвет, приветствие сервира ръководителят на комисията по просвета на Общинския съвет и шеф на ТПМЦ – Варна Даниела Димова. Артистичният консултант на фестивала – огромният пианист Людмил Ангелов – напомни, че " Варненско лято “ е стожерът на фестивалите в България.

Високият посетител – ръководителят на Асоциацията на европейските фестивали Ян Бриерс, приветства " Варненско лято “ като един от най-дълголетните, само че непрекъснато разрастващи се фестивали. " Варна е измежду умните градове (smart cities) на Европа и поради фестивала " Варненско лято “. Икономиката на една страна се ускорява с туристите, а туристите вървят там, където има фестивали – уточни господин Бриерс. – Затова умните управници влагат в просвета. “

След церемонията стартира дълго чаканият концерт на Александрина Пендачанска. Тя извърши емблематичните си арии от опери на Хендел, Росини, Маскани и Верди. Оперната дива сияеше на сцената, вълнението на музиканти и аудитория беше голямо. Документалните фрагменти от основни моменти на нейната кариера, които вървяха на огромния екран в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център, нейните откровения през камерата, придвижиха всички в едно виртуално пространство на духа, в което мемоари и превъзходни осъществявания онлайн се вплетоха в разтърсваща музикална изповед. Бурни аплодисменти изправиха залата на крайници и очарованата Пендачанска дълго не можа да си тръгне от варненската сцена.

След това толкоз мощно начало предстоят още 30 събития от програмата на Музикалното " Варненско лято “, които ще разширят естетическите граници на сезона чак до началото на ноември.

Билети за събитията от програмата на ММФ " Варненско лято “ 2018: за концертите - на касите на ФКЦ и онлайн на www.fccvarna.bg, за " Опера в Летния спектакъл “ - на касите на Летен спектакъл, Опера Варна и онлайн. Продажба на билети в деня на събитията - на място преди събитието.  
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР