С тържествена заря-проверка в Батак беше отбелязана 148-ата годишнина от

...
С тържествена заря-проверка в Батак беше отбелязана 148-ата годишнина от
Коментари Харесай

Със заря-проверка в Батак отбелязаха 148-ата годишнина от Априлската епопея

С тържествена заря-проверка в Батак беше маркирана 148-ата годишнина от Априлската епопея и бяха почетени героизмът и саможертвата на светите Баташки мъченици.

Всяка година думите на едно дете, пресъздадени от Иван Вазов, отекват в съзнанието ни: “От Батак съм чичо, знаеш ли Батак ”. И всяка година на 16 май в бунтовното градче отдават респект и се прекланяме пред подвига на героите мъченици за религия, независимост и самостоятелност.

“Нека незабравяме през днешния ден, че с цел да градиш сегашното и мечтаеш за бъдещето би трябвало да помниш и уважаваш предишното си ”, съобщи пред присъстващите регионалният шеф на Пазарджик Валентина Кайтазова.

При потушаването на Априлското въстание 1842-ма поданици на Батак дават живота си, само че не се отхвърлят от християнството. Част от тях са избити от поробителя в храма " Света Неделя ", а други в новоселския манастир " Света Троица ".

Няма страшна гибел, ужасно е робството, подчертава в словото си кметът на Батак Георги Харизанов.

Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай отслужи Архиерейска вечерня с петохлебие в старинния храм " Света Неделя ".

Във военния обред на площад " Освобождение " участваха почетни роти от състава на Съвместното командване на специфичните интервенции и Представителния духов оркестър на Военновъздушните сили.

С едноминутно безмълвие беше почетена паметта и славната всеотдайност на баташките герои от 1876 година Освен формалните посетители, на честванията участваха и доста българи освен от района, само че и от цялата страна.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР