С тържествена заря-проверка приключиха честванията по случай 132-та годишнина от

...
С тържествена заря-проверка приключиха честванията по случай 132-та годишнина от
Коментари Харесай

Румен Радев: Днес ни трябва разум и почит към смелите, които плащат цената на малодушните



С тържествена заря-проверка завършиха честванията по случай 132-та годишнина от Съединението на България. Хиляди пловдивчани и посетители на града се събраха на площад "Съединение " довечера, с цел да почетат паметта на предците ни, осъществили Съединението на Княжество България с Източна Румелия.

В тържественото честване с изключение на президентът Румен Радев Румен Георгиев Радев е български боен, генерал-майор от запаса. Бивш... към профила участват и вицепрезидентът Илияна Йотова, вицепремиерът Валери Симеонов Валери Симеонов е заместител министър-председател по икономическата и... към профила, кметът на Пловдив, политици, военни, дипломати и други

Тържествената заря-проверка стартира с приемане строя на почетните роти на поделенията на Сухопътни войски и Военно-въздушните сили на Пловдивския гарнизон от президента Румен Радев.

Президентът напомни, че през септември 1885 година един възкръснал народ взе ориста си в свои ръце и заличи границите, начертани от великите сили. „ Берлинският конгрес сложи половин България под властта на султана. Съединението поправи тази историческа неправда. Това е надълбоко премислен групов акт на един единен народ “.

„ Националното обединяване и чистотата и свята република са идеалите, които 21 век не сбъдна. Съединението е първият блестящ сполучлив епизод по трънливия път на съвременна България. То продължава и през днешния ден да ни учудва и да търсим истината по какъв начин може единствено на 7-та година от свободата българите да се окажат по-зрели, в сравнение с сме през днешния ден. Да реализират обединяване с един анемичен акт “, акцентира президентът.

„ Затова през днешния ден страдаме от разцепление и липса на има вяра. Нихилизмът не е излаз. Изходът е в преоткриването на този акт от 1885 година от гражданската преоценка на всеки един от нас, в персоналната отговорност, в нашия персонален избор. Затова през днешния ден по празниците не ни трябват възхвали, а разсъдък и респект към смелите, които заплащат цената на малодушните. Поклон пред делото им. Да живее свободна и единна България “, сподели Румен Радев.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР