С тържествена церемония в Косово отбелязват 20-та годишнина от разполагането

...
С тържествена церемония в Косово отбелязват 20-та годишнина от разполагането
Коментари Харесай

Отбелязаха 20 г. от разполагането на сили на НАТО в Косо

С тържествена гала в Косово означават 20-та годишнина от разполагането на силите на НАТО, с което се постави завършек на войната. За събитието в Прищина бяха и тогавашните американски президент Бил Клинтън и държавният секретар Мадлин Олбрайт. Въпреки че от 2008 година 115 страни, измежду които и България признават независимостта на Косово от Сърбия, напрежението сред Прищина и Белград продължава и до през днешния ден.

78 дни, в които частите на НАТО бомбардират сръбските сили в Косово.

Операцията, която поставя завършек на войната сред сърби и етнически албанци.

Конфликт, лишил над 10 000 човешки живота.

20-та годишнина от идването на KFOR в Косово събра още веднъж някогашният американски президент Бил Клинтън и държавният секретар през втория му мандат Мадлин Олбрайт.

А площад „ Скендербег “ в центъра на Прищина беше залят с албански, американски и натовски флагове. Косовският държавен глава Хашим Тачи, който по време на войната е водач на албанските бунтовници, удостои Клинтън и Олбрайт с ордени на свободата.
Хашим Тачи, президент на Косово: 12 юни е денят, който ни образува като нация, като хора, като Косово и като неразделна част от Европа и Запада. Гордеем се, че сме най-големите другари на Съединените щати и Европа в тази част на света.  Мадлин Олбрайт участва на формалното разкриване на собствен монумент и площад, кръстен на нея Мадлин Олбрайт участва на формалното разкриване на собствен монумент и площад, кръстен на нея © БГНЕС
Мадлин Олбрайт участва на формалното разкриване на собствен монумент и площад, кръстен на нея. Пред събралите се към 3000 души, тя си напомни нощта, в която стартира интервенцията.
Мадлин Олбрайт, някогашен държавен секретар на Съединени американски щати: Президентът ми се обади и ми заяви, че самолетите са отпътували за Косово. Казахме си " постъпваме вярно ".
А бурни аплодисметни прекъсваха речта ѝ.
Бил Клинтън, някогашен президент на Съединени американски щати: За да изградите бъдещето, са ви нужни нов тип храброст и самообладание.
20 години след края на войната и 11 след оповестяването на самостоятелност, страни като Сърбия, Русия, Китай, само че и еврочленката Испания, отхвърлят да одобряват легитимността на Прищина. Около 4000 военни от НАТО до през днешния ден патрулират в страната.
 Бил Клинтън дойде в Прищина за 20-ата годишнина от края на войната в Косово Бил Клинтън дойде в Прищина за 20-ата годишнина от края на войната в Косово
Бившият американски президент Бил Клинтън дойде в Прищина по случай утрешното честване на 20-тата годишнина от навлизането на силите на НАТО в бив...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР