С тържествена церемония в Косово отбелязват 20-та годишнина от разполагането

С тържествена церемония в Косово отбелязват 20-та годишнина от разполагането ...

Отбелязаха 20 г. от разполагането на сили на НАТО в Косо.


С тържествена церемония в Косово отбелязват 20-та годишнина от разполагането на силите на НАТО, с което се сложи край на войната. За събитието в Прищина бяха и тогавашните американски президент Бил Клинтън и държавният секретар Мадлин Олбрайт. Въпреки че от 2008 г. 115 държави, сред които и България признават независимостта на Косово от Сърбия, напрежението между Прищина и Белград продължава и до днес.

78 дни, в които частите на НАТО бомбардират сръбските сили в Косово.

Операцията, която слага край на войната между сърби и етнически албанци.

Конфликт, отнел над 10 000 човешки живота.

20-та годишнина от пристигането на KFOR в Косово събра отново бившият американски президент Бил Клинтън и държавният секретар през втория му мандат Мадлин Олбрайт.

А площад „Скендербег“ в центъра на Прищина беше залят с албански, американски и натовски знамена. Косовският държавен глава Хашим Тачи, който по време на войната е лидер на албанските бунтовници, удостои Клинтън и Олбрайт с ордени на свободата.
Хашим Тачи, президент на Косово: 12 юни е денят, който ни формира като нация, като хора, като Косово и като неразделна част от Европа и Запада. Гордеем се, че сме най-големите приятели на Съединените щати и Европа в тази част на света. Мадлин Олбрайт присъства на официалното откриване на свой паметник и площад, кръстен на нея Мадлин Олбрайт присъства на официалното откриване на свой паметник и площад, кръстен на нея © БГНЕС
Мадлин Олбрайт присъства на официалното откриване на свой паметник и площад, кръстен на нея. Пред събралите се около 3000 души, тя си припомни нощта, в която започва операцията.
Мадлин Олбрайт, бивш държавен секретар на САЩ: Президентът ми се обади и ми съобщи, че самолетите са заминали за Косово. Казахме си "постъпваме правилно".
А бурни аплодисметни прекъсваха речта ѝ.
Бил Клинтън, бивш президент на САЩ: За да изградите бъдещето, са ви необходими нов вид смелост и търпение.
20 години след края на войната и 11 след обявяването на независимост, страни като Сърбия, Русия, Китай, но и еврочленката Испания, отказват да приемат легитимността на Прищина. Около 4000 военни от НАТО до днес патрулират в страната.
Бил Клинтън пристигна в Прищина за 20-ата годишнина от края на войната в КосовоБил Клинтън пристигна в Прищина за 20-ата годишнина от края на войната в Косово
Бившият американски президент Бил Клинтън пристигна в Прищина по случай утрешното честване на 20-тата годишнина от навлизането на силите на НАТО в бив...

Източник: bnt.bg