С тържествена церемония, ръководена от президента Доналд Тръмп, ВМС на

...
С тържествена церемония, ръководена от президента Доналд Тръмп, ВМС на
Коментари Харесай

Доналд Тръмп пусна на вода най-новото супероръжие на флота на САЩ, самолетоносачът “Джералд Р. Форд” е направо от бъдещето

С тържествена гала, ръководена от президента Доналд Тръмп, Военноморски сили на Съединени американски щати одобриха през вчерашния ден първия от самолетоносачите от последващо потомство. “Джералд Р. Форд ” постъпва във флота с три години забавяне, изхарчените $12,9 милиарда за него са над плануваните, а ще са нужни още пари и време до привеждането му в подготвеност за бойни интервенции. Военноморски сили на Съединени американски щати са заделили $43 милиарда за трите кораба от ново потомство, което би трябвало за размени сегашните самолетоносачи от клас “Нимиц”. Знаят се имената на другите два – “Джон Ф. Кенеди” (строежът му почна през 2011 г.) и “Ентърпрайз” (по проект ще се строи от 2018-а).

“Джералд Р. Форд” носи името на 38-ия президент на Съединени американски щати, който е служил във флота през Втората международна война, в това число на лекия самолетоносач “Монтерей”, с който взе участие в бойните дейности в Тихия океан.

Дъщеря му Сюзан Форд Бейлс е “спонсор” на кораба – в US флота избират цивилна жена, която е поканена да му донесе шанс и божествена отбрана. Тя също участва на церемонията в морската база в Норфолк, Вирджиния. Самолетоносачът е издигнат от компанията “Хънтингтън инголс индъстрис”, като построяването му стартира през 2005 година В него има 23 нови или модифицирани системи.



Една от тях – електромагнитните катапулти за ускорение на самолетите, провокира недоволството на Тръмп по-рано т.г., тъй като коствали стотици милиони повече от паровите. Нова е системата за закъснение на машините при кацане, консолидираното на радарите, както и на оръжейните системи. Подсилен е енергийният блок, като даже при цялостно натоварване остава аварийна мощ за зареждане на едни бъдещи бойни лазери. Интересна оригиналност е неналичието на писоари в тоалетните, което прави “Джералд Р. Форд” първият “полово неутрален” военен транспортен съд.

Доклад на US сметната палата сочи, че Военноморски сили ще би трябвало да похарчат още $780 млн., с цел да стане самолетоносачът подготвен да бойна приложимост – най-вероятно през финансовата 2021 г.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР