С тържествена церемония, Пловдив предаде символично щафетата на инициативата Европейска

...
С тържествена церемония, Пловдив предаде символично щафетата на инициативата Европейска
Коментари Харесай

Пловдив предаде щафетата на Европейска столица на културата

С тържествена гала, Пловдив съобщи алегорично щафетата на самодейността Европейска столица на културата 2019 /ЕСК/ на идващите градове домакини - хърватския Риека и ирландския Голуей. Те ще получат и обръщение, пластика от сиенит от седмото тепе на Пловдив, разрушено преди години. Това се случи в Градския дом на културата " Борис Христов " тъкмо година след старта на огромното събитие.

Вижте фотоси >>

Фондация " Пловдив 2019 " предложения като уредник екип на Опера Пловдив, който посредством " Четирите годишни времена ", четири мултимедии за четирите сезона, през които мина ЕСК, показа четирите платформи на програмата " Сливане ", " Трансформиране ", " Възраждане ", " Релаксиране ".

Акцент в програмата бяха надарени пловдивски деца - лауреати на музикални състезания, и камерен оркестър на Опера Пловдив с гост-солист виртуозната Лия Петрова, която свири на неповторима италианска цигулка Matteo Goffriller от 1690. Ценностите на самодейността към идващите Европейски столици на културата бяха предадени благодарение на универсалния език на класическата музика.

Официалната гала бе предшествана през вчерашния ден и през днешния ден с поредност от безвъзмездни начинания от всички културни институции в града. В Градската художествена изложба е подредена галерия с нарисуваните усмивки на пловдивчани. Археологическият и Историческият музеи посрещаха посетители в събота за разнородни изложения и беседи, фотографска галерия на преподаватели и студенти от АМТИИ и възпитаници от НХГ " Цанко Лавренов " и Национална гимназия за театрални и екранни изкуства краси Дома на културата " Борис Христов ".

По информация от фондация " Пловдив 2019 ", за програмата са заложени 50 000 лв. за разлика от откриващата гала, за която бяха изхарчени 2 200 000 лв.. По време на самодейността ЕСК участниците и гостите са надхвърлили един милион души, които са били част от 527 събития - театрални постановки, концерти, изложения и работилници, множеството от които бяха с вход свободен.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР